Hissar har stått still i över en vecka

Förra veckan stannade två hissar i två olika HFAB-hus. En vecka senare står hissarna fortfarande still och boende som inte själva kan ta trappan är i stort sett inlåsta.

ANNONS
LocationAndersberg||

Hallandsposten har tidigare berättat om Mattias LeJeune som bor på tredje våningen i ett lägenhetshus på Andersbergsringen. Eftersom han är rullstolsburen har han inte kunnat ta sig hem när hissen är trasig och tvingades bo hos sin mamma. En vecka senare har han nu kommit hem igen.

– Jag klättrade upp för trapporna, så nu är jag fast hemma i stället, säger han när HP ringer upp på onsdagen.

Två hissar står still

Bara någon dag efter att den första hissen stannade har även en hiss i ett annat HFAB-hus på Westerbergsgatan stannat. Där skulle Pia Trygg hjälpa sin mamma att flytta ut ur lägenheten på femte våningen, men utan hiss gick det inte.

ANNONS

– Vi håller på att flytta så det är klart besvärligt. Här bor flera andra äldre med rullatorer, de kan inte ta sig ut och handla själv nu, berättar hon.

Servicebolaget meddelade att en reparatör skulle skickas ut dagen efter men en vecka senare står hissen fortfarande still. Pia Trygg fick förklaringen att det är reservdelarna som dröjer.

– Att en hiss står still mer än en vecka det är helt oacceptabelt, säger hon.

Flera som inte kan gå i trappor

Även i huset på Andersbergsringen bor flera personer som inte kan ta sig ned för trappan själva. Lars-Ove Carlsson klarar sig på egen hand men har engagerat sig i frågan för sin grannar som har det svårt.

– Min granne som kom hem efter att ha fått cellbehandling för cancer kunde inte ta sig upp. Hon satt här nere och väntade i telefonkö i 45 minuter innan hon fick hjälp av vaktmästaren, berättar han.

Flera av de boende som använder rullator kan själva ta sig ner till brevlådan för att hämta tidningen. Men de kan inte bära med sig rullatorn samtidigt och kan därför inte heller gå ut för att handla. De är i stort sett inlåsta förklarar Lars-Ove Carlsson.

– De får ringa sina anhöriga för att handla mat. Men de ska inte behöva springa här fram och tillbaka.

ANNONS

Saknar information

HFAB:s teknikchef Bojan Kokot meddelar att felen håller på att åtgärdas men att man inte kan ge något besked om när det kommer vara klart.

– Det är prioriterat och det kommer göras så fort man fått de reservdelar som man behöver, säger han.

Hissarna har stått still i över en vecka, varför tar det så lång tid?

– Det är så när man behöver beställa reservdelar, varuleveranser är en sån sak vi inte kan påverka, säger Bojan Kokot.

Vad gör ni för de som inte kan ta sig upp och ner för trapporna på egen hand?

– Vi har utvärderat situationen efter varje enskilt fall och försöker lösa det i samförstånd med hyresgästen. Våra husvärdar har varit behjälpliga. Exempelvis i huset på Andersberg har de hjälpt till med att hämta mediciner och bära upp kassar.

Både Lars-Ove och Pia är främst irriterade på bristen på information och hjälp från HFAB. I trappuppgången bredvid i huset på Andersberg finns ett äldreboende med en hiss som går upp till femte våningen. Flera personer har fått hjälp hem den vägen, men det är bara de som själva bett HFAB om hjälp som fått veta att lösningen finns.

– Det är bara grannarna som berättat om det, HFAB har inte sagt något om det alternativet, säger Mattias LeJeune.

ANNONS

– Eftersom det är ett äldreboende så det har skett i samspråk med dem. Det är inte en lösning på problemet, lösningen är att fixa hissen, säger Bojan Kokot och fortsätter:

– Jag tycker det är tråkigt att de upplevt det så. Det är verkligen något vi får ta med oss.

ANNONS