Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Himmelrike för äldre i Harplinge

Det känns som att bo på hotell. Så uttryckte sig en boende på det nyöppnade kommunala äldreboendet i Harplinge. HP har gått husesyn och hälsat på hos nyinflyttade anställda och äldre.

– Det här är himmelriket på jorden!

92-åriga Linnea Lysell låter salig när hon beskriver sin nya bostad på äldreboendet. Hon flyttade in för cirka en månad sedan direkt från sin gamla bostad i Kvibille. Linnea vill inte vara med på bild, men vi får gärna se oss omkring i hennes 32 kvadratmeter stora rum med utsikt.

– Jag har gikt i mina händer och kan inte laga mat. Men här är så fint och alla är så vänliga. Maten är jättegod. Till och med kaffet är godare än det jag gör själv, säger Linnea Lysell.

Linnea prisar den fina tv-n på väggen som ingår i hyran. Här kan de boende, förutom att titta på vanliga program, även få intern information. Tvätta kan hon själv göra i egen maskin, om hon vill. Annars sköter personalen om den saken.

Äldreboendet ersätter den gamla Kvarnlyckans särskilda boende, och ligger på samma plats. Det är uppfört i ett plan, liksom det gamla huset.

– Innan vi bestämde oss frågade vi hur Harplingeborna ville att det nya boendet skulle se ut. Ett plan och inte mindre än 60 platser, var beskedet, och så fick det bli, säger Lennart Svensson, fastighetsansvarig på hemvårdsförvaltningen.

Anläggningen består av två längor med vardera tre separata enheter. I varje enhet finns tio rum runt en atriumgård, där det ska planteras köksväxter och kryddor. Det finns även ett gemensamt kök och matsal samt ett vardagsrum.

– Personalen har väldigt bra överblick genom de stora fönstren runt atriumgården. De ser när någon går ut från sitt rum och som boende kan du titta ut genom din dörr och se om det sitter någon i vardagsrummet eller köket. Det kan vara en trygghet bara att se att det finns folk i närheten, säger Christina Lagerdahl, enhetschef för demensboende och nattpersonal.

Tanken kring utformningen är att de boende ska kunna promenera runt hela boendet skyddade från väder och vind i ljusa glasade arkader.

– Planlösningen är särskilt bra för dem med demenssjukdom. De kan gå runt utan att komma till vägs ände, något de annars kan uppleva som ångestfullt, säger Lennart Svensson.

Den som vill gå utomhus kan välja mellan en kringbyggd trädgård med en äppellund eller den något större parken som öppnar sig mot fotbollsplanen i Harplinge.

– Därifrån är det första parkett när det spelas match, säger Lennart Svensson.
Alla rummen har dessutom en privat terrass som vetter ut mot omgivningarna. Där har Ruth Svensson, 87 år, redan suttit där och lapat sol.

– Jag älskar att sitta i solen.

Ruth har arbetat på Kvarnlyckan en gång i tiden, där hon också bodde innan det utrymdes.

– Jag bodde på Sofiebergs äldreboende under tiden det här byggdes, men jag ville tillbaka till Harplinge där mina barn bor, säger hon.

Genom panoramafönstret i lägenheten ser hon bland annat en träddunge, där det händer saker.

– Där är ett skatbo som en katt försöker klättra upp till. Och en dag när solen sken glittrade det i träden som av julgranskulor. Vet ni vad det var? Massor med domherrar! Det var så vackert.

Ruth frågar om vi vill ha lite karameller innan vi går.

– Eller vill ni hellre ha en whisky? ler hon.

I ett av vardagsrummen träffar vi äkta paret Hugo och Ann-Marie Lunden. Hugo är 92 år och Ann-Marie 89. De bor i rummen bredvid varandra, men är oftast tillsammans i ett av rummen.

– Ann-Marie fick först plats på äldreboende och jag stod i kö en tid innan jag också kom hit, säger Hugo som berättar att de varit gifta i 62 år.

Lina Nilsson och Susanne Ceder jobbar som undersköterskor på enheten Heden. De är nöjda med den nya arbetsplatsen, även om lokalerna känns lite kala ännu så länge.

– Det är bra att det är stort och modernt. Sedan tar det väl en tid innan man känner sig riktigt hemma, säger Susanne som har jobbat på Almgården i Getinge innan.

Förutom boendedelarna innehåller huset även en stor vinterträdgård med servering, dit även utomstående är välkomna. Samlingssal med plats för 130 personer och en mindre festlokal finns också.

Hyran som kommunen betalar till Rikshem, som äger fastigheten, uppgår till drygt 11 miljoner per år, vilket är tio procent mer än det nya äldreboendet i Oskarström. Boendet har utformats av arkitekterna Stellan Eriksson och Kerstin Teutsch.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här