HFAB skapade 40 lägenheter – utan att bygga ett enda nytt hus

Spaden behöver inte alltid sättas i marken för att fler ska få någonstans att bo. Utan att bygga ett enda nytt hus har HFAB de senaste åren skapat 40 lägenheter. Frida Ståhl bor i ett av de nya hemmen – som tidigare var en föreningslokal.

ANNONS
|

I jakten på fler nya bostäder startade HFAB för drygt tre år sedan ett projekt som gick ut på att bygga om lokaler till lägenheter.

Lokaler har blivit 40 lägenheter

Efter att ha inventerat sitt bestånd hade bolaget inledningsvis förhoppningar om att kunna få till 50 stycken lägenheter. Nyligen avslutades projektet och facit blev i stället 40 nya hem.

– Vi fick lämna det ursprungliga målet eftersom en del lokaler var för tekniskt komplicerade att bygga om. Det hade blivit för dyrt, säger Helene Blomberg, bostadssocial chef på HFAB.

LÄS MER: HFAB bygger om andra lokaler till lägenheter

Unika lösningar

Lokalerna som omvandlats har tidigare varit bland annat tvättstugor, föreningslokaler och mindre kommersiella lokaler. Några av bostäderna har också kommit till genom att man byggt om outnyttjade ytor i befintliga hus.

ANNONS

– Det har blivit lite unika lägenheter eftersom att vi har fått göra lösningar som är anpassad för varje enskild lokal. I en nyproduktion där vi bygger 120 nya lägenheter blir alla mer lika varandra, säger Helene Blomberg.

Spiraltrappan fanns i lokalen innan den byggdes om till lägenhet. Inför jul har Frida Ståhl pyntat det turkosa räcket med belysning och juldekorationer.
Spiraltrappan fanns i lokalen innan den byggdes om till lägenhet. Inför jul har Frida Ståhl pyntat det turkosa räcket med belysning och juldekorationer. Bild: Roger Larsson

Bor i en ombyggd föreningslokal

Samtliga 40 lägenheter är i dag färdigställda och uthyrda. En av de nya hyresgästerna är Frida Ståhl.

För drygt ett år sedan flyttade hon in i sin trea på Landfästet som tidigare var en föreningslokal. Lägenheten är en av två som byggts i ett fristående hus på en innergård.

– Det känns nästan lite som ett radhus, konstaterar hon.

Den 85 kvadratmeter stora bostaden har två etage och ett vardagsrum med dubbel takhöjd och stora fönster. Härifrån nås övervåningen via en turkos spiraltrappa, som fanns i lokalen redan före den byggdes om.

– Det är kul att de har sparat den, säger Frida som trivs i sitt hem och området det ligger i.

– Det är jättelugnt här och det är skönt med gångavstånd till centrum. Men det känns ändå inte som att bo i stan.

Har skapat trygghet

Samtidigt som projektets huvudsyfte varit att skapa fler bostäder har det även resulterat i andra positiv effekter, tycker Helene Blomberg. Bland annat har HFAB kunnat skapa smålägenheter på Fyllinge, vilket bolaget inte haft i området tidigare.

ANNONS

Det har också lett till ökad trygghet genom att ensliga platser fyllts med liv, menar hon.

– En del av de här lokalerna har varit fristående byggnader på innergårdar. Tidigare har dessa platser varit öde men nu är det någon som bor där, vilket gör att det blir tryggare.

Enligt Helene Blomberg kan det bli aktuellt för HFAB att göra fler ombyggnader i framtiden.

– Vid tillfällen då vi har en tom lokal kommer vi, med erfarenheterna från det här projektet, titta på om det går att göra om dem. Vi måste göra allt vi kan för att skapa bostäder, säger hon men påpekar samtidigt att det finns en viktig aspekt att ta hänsyn till.

– När man bygger bostäder i sådana här lokaler så bygger man också bort möjligheten för andra verksamheter att vara där. Det måste man väga in om det rör sig om lokaler i centrum.

LÄS MER: HFAB-lokaler har omvandlats till 12 lägenheter

ANNONS