Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Ska vi införa en avgift för bostadskön måste vi först diskutera om den ska vara som en pant eller om den ska täcka administrationskostnaderna”, säger Lars El Hayek (S). Bild: Roger Larsson
”Ska vi införa en avgift för bostadskön måste vi först diskutera om den ska vara som en pant eller om den ska täcka administrationskostnaderna”, säger Lars El Hayek (S). Bild: Roger Larsson

HFAB:s styrelse diskuterade kritiken mot körensningen

– Inget system är hundraprocentigt. Vi har ju sett att inte ens Postnord kan garantera att breven kommer fram, säger Lars El Hayek (S), ledamot i HFAB:s styrelse, apropå debatten kring rensningen i bostadskön.

I veckan har det kommunala bostadsbolaget haft styrelsemöte och en av informationspunkterna handlade om den utrensning som skett i bostadskön. Som HP tidigare berättat minskades kön från 124 000 personer till 79 000 när HFAB i december raderade 45 000 från kön.

– På flera möten i rad har vi i styrelsen fått information om detta och haft möjlighet att ställa frågor och få förtydliganden, säger Lars El Hayek, som är socialdemokratisk ledamot i den sju personer starka styrelsen.

– Visst finns det brister med alla system, men så som kön vuxit var vi tvungna att göra något för att den ska bli hanterbar och rättvis. Bolaget har också haft ordentliga informationskampanjer inför gallringen – och med tanke på vilken liten andel det är som nu klagar och att 79 000 har uppdaterat så har det fungerat, säger han.

Hur ser du på dem som hävdar att de inte fått några av de utlovade påminnelserna?

– Trots allt är påminnelserna bara en extra service. Det finns exempel på bostadsbolag som inte skickar ut några sådana alls.

Tycker du att folk ska ha en chans att få tillbaka köpoäng, exempelvis om det har strulat för dem att få ett bekräftelsemejl på att de uppdaterat sin köplats?

– Min uppfattning är att bolaget i uppenbara fall är väldigt tillmötesgående. Jag läste exempelvis i Hallandsposten om en änka som fått tillbaka sina köpoäng när de råkade tas bort efter makens död.

Fast det hände ju för flera år sedan. Bland ett hundratal som protesterat i vinter har HFAB enligt kommunikations- och affärsutvecklingschef Ulf Nilsson inte gett någon rätt. Hur ser du på det?

– Det är jättesvårt att uttala sig om. Jag har förtroende för att HFAB sköter detta bra.

Lars El Hayek menar att frågan om bostadskön ”kommer fortsätta att leva”, men hittills har inte styrelsen börjat diskutera att införa en avgift.

– Oavsett vad man tycker om att betala för att stå i bostadskö skulle en sådan modell vara mer rättssäker.

Finns det någon ideologisk skillnad i synen på huruvida det ska kosta pengar att köa för en bostad?

– Egentligen inte. Dagens gratismodell har bara rullat på utan någon debatt.

– Mitt ideologiska perspektiv är att med en bättre bostadspolitik ska ingen behöva samla köpoäng i sju år för att få en lägenhet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här