Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

HFAB och HSB köper mark i Ranagård för 33 miljoner

HFAB och HSB blir först ut med att teckna markavtal med kommunen i den nya stadsdelen Ranagård. Totalt handlar det om 113 nya bostäder som kan börja byggas till våren.

Detaljplanen för området vann laga kraft för två och ett halvt år sedan. Arbetet med att bygga ut ledningsnät, gator och grönytor pågår och väntas vara klart i slutet av nästa år.

Nu ser det också ut som att de första bostäderna kan börja byggas inom kort. Detta sedan samhällsbyggnadsutskottet beslutat att godkänna två markanvisningsavtal i Ranagård. Det ena gäller HFAB som planerar att bygga 72 hyresrätter och det andra gäller HSB som vill bygga 41 bostadsrätter. Bägge aktörer ska uppföra både flerbostadshus och radhus.

– De här två tomterna ligger längst ner i söderkanten av området och ska tillträdas allra först vilket är anledningen till att vi går fram med de här avtalen nu, berättar Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Byggstart möjlig i maj

HFAB betalar drygt 11 miljoner för sin mark och HSB nästan 22 miljoner. Det gäller fastigheterna Halmstad Bergsgård 1:332 respektive 1:333. Aktörerna kan enligt avtalet börja bygga sina bostäder med start i maj.

– Vi kan nu konstatera att något som började planeras för väldigt många år sedan snart går in i det konkreta byggstadiet, säger Jenny Axelsson.

Som HP tidigare berättat planeras drygt 550 bostäder i den nya stadsdelen – 214 hyresrätter, 181 bostadsrätter, 77 bostäder i äganderätt samt 86 småhustomter. Dessutom ska ett äldreboende med 60 platser byggas.

LÄS MER: Klart: Äldreboende med 60 platser byggs på Ranagård

Totalt kommer kommunen att skriva avtal med 14 olika exploatörer. Förutom ovan nämnda ska Tornet, Tommy Fransson och Tegel Fastigheter AB bygga hyresrätter medan Skanska, Derome, MTA och Mariastaden ska bygga bostadsrätter. Äganderätterna byggs av Obos, Serneke, Byggsjögren, Halmstadhus AB och Halmstad Stenhus.

Tomter släpps inom kort

De 86 tomterna säljs till intresserade via den kommunala tomtkön.

– Vi hoppas komma i gång med tilldelningsprocessen av dessa tomter strax före jul eller efter årsskiftet och kommer att gå ut med mer omfattande och tydlig information kring detta på vår hemsida inom kort, uppger exploateringsingenjör Johan Rex.

Tillträde till tomterna är planerat till våren 2022. Priset är enligt ett tidigare beslut satt till 1,3 respektive 1,5 miljoner beroende på tomtens byggrätt.

LÄS MER: Prislapp satt på tomter i Ranagård

– Det är dock troligt att detta kommer att justeras för att ta höjd för den prisförändring som skett på marknaden sedan beslutet togs. En sådan justering ska dock beslutas politiskt, påpekar Johan Rex.

Ärendet med markavtalen ska nu vidare till kommunfullmäktige.

LÄS MER: Kommunen vill sänka hastigheten vid nytt bostadsområde

LÄS MER: Startskott för cirka 500 nya bostäder på Ranagård

LÄS MER: Allt krut ska läggas på den nya skolan på Ranagård

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!