HFAB: Förtätning ger högre hyror

Högre hyror och segregation blir konsekvensen om Halmstad fokuserar för mycket på förtätning varnar Halmstads Fastighets AB (HFAB). Nya bostadsområden anses lika viktigt.

ANNONS
|

Halmstad. HFAB är en av flera instanser som har yttrat sig kring Halmstads nya översiktsplan Framtidsplan 2030 som talar om hur staden ska se ut och utvecklas.

Bostadsbolaget höjer ett varningens finger kring modebegreppet "förtätning" som innebär att nya hus byggs i redan befintliga bostadsområden, vilket anses ha flera miljömässiga fördelar.

- I översiktsplanen är det väldigt mycket fokus på förtätning, vi vill gärna att man har ett resonemang även kring annan typ av bebyggelse. Det måste finnas en mix, säger vd:n Sven Alexandersson.

Att förtäta, som ofta innebär att man bebygger industritomter eller enstaka "lucktomter" i stadskärnan, är dyrt eftersom det ofta kräver dyra investeringar, exempelvis när det gäller bullerbegränsning, dagvatten och markmiljö, av byggbolagen.

ANNONS

Och det kan leda till att det byggs färre hyresrätter än vad som behövs, resonerar HFAB i skrivelsen till kommunstyrelsen.

Bostadsbolaget varnar också för att det kan leda till högre hyror som alla i målgruppen inte har råd med och därmed till segregation.

- Om du bygger dyrt så vänder du dig bara till en viss hyresgästkategori och då har alla inte samma möjligheter, säger Sven Alexandersson.

Bostadsbolaget vill i stället att översiktsplanen har en ambition om en balans mellan förtätning och utbyggnad av nya bostadsområden.

Kan bostäder byggas i större volymer på obebyggd mark kan fler få någonstans att bo, vilket bidrar till en positiv utveckling för kommunen, går resonemanget.

- Då får man en billigare produktionskostnad jämfört med om man förtätar. Det är bra om det finns utrymme för både och, och det var det vi saknade i översiktsplanen.

Men för mig låter det som att segregationen ökar mer om man bygger billigt och i stora volymer utanför stan?

- Jo, men om man gör både och så är risken mindre. Då skapar man bebyggelse som vänder sig till en mångfald, säger Sven Alexandersson.

HFAB:s yttrande behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott den 15 april. Därefter kommer utskottet med ett utlåtande. Översiktsplanen ska sedan behandlas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i april och maj.

ANNONS

ANNONS