Michael Svensson (S), Christofer Lundholm (M) och Daniel Nilsson Brodén (V).
Michael Svensson (S), Christofer Lundholm (M) och Daniel Nilsson Brodén (V). Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Het debatt i fullmäktige om fria skolvalet

Formuleringar om det fria skolvalet ledde till en ideologisk, och stundtals högljudd, debatt i fullmäktige. Detta när planen för ”Den inkluderande kommunen” skulle klubbas.

ANNONS
|

Det strategiska dokumentet syftar till att styra och vägleda arbetet inom kommunen för att främja inkludering på olika nivåer. Bland annat innehåller planen formuleringar om krafttag mot våld i nära relationer, mot hedersförtryck och mot segregationen i kommunen.

På det stora hela var partierna, förutom SD, överens. Dock väckte formuleringar om det fria skolvalet debatt mellan företrädarna.

Socialdemokraterna ville justera dokumentet så att det fria skolvalet skulle beskrivas som en bidragande orsak till skolsegregationen i kommunen. Ett tillägg som Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig bakom.

– Undersökning efter undersökning visar att det fria skolvalet tillsammans med andra faktorer leder till skolsegregation. Det är heller ingen riktig frihet. Många skolor måste man köa till sedan födseln och det exkluderar många. Reformen har inte fungerat, och det är viktigt att det framgår av planen som i övrigt bygger på fakta, sa Daniel Nilsson Brodén (V).

ANNONS

De borgerliga partierna höll inte med. Framförallt var det Christofer Lundholm (M) som drog en lans för valfriheten.

– Att bestämma över i vilka skolor barn ska gå, i stället för föräldrar eller elever själva, är inte en lösning på segregation. Det är dessutom en fundamental frihetsfråga. På den punkten kommer vi moderater inte vika en millimeter, sa Lundholm.

– Nu kommer gammelmoderaterna fram igen i yngre tappning. Att var och en har ansvar för sig själv är typiskt för er, men det är inte så vi ser på det. Människor behöver stöd och hjälp från samhället i olika situationer, svarade Michael Svensson (S).

”Socialistisk propaganda”, tyckte Christofer Lundholm.

– I grund och botten handlar det fria skolvalet om elevers rätt att få välja skola. Det är inte politikers ansvar att göra det. Då håller man på med socialistiska samhällsexperiment och det vänder jag mig å det starkaste emot, sa han.

Även Sverigedemokraternas engagemang, eller snarare brist på engagemang, var något som debatterades. Partiet valde att helt och hållet säga nej till planen.

Enligt SD:s reservationstext är motiveringen att planen ”har sin grund i snabb befolkningsökning via migration”. Partiet anser att det krävs ”assimilering som grundfilosofi” för att få till ett inkluderande samhälle, samt att planen inte visar förståelse för ”den destruktiva kraft migration och mångkultur är för ett inkluderande samhälle”.

ANNONS

– Det här säger något om vilken människosyn ni har i SD. Ni utgår från att människor ska vara på ett sätt och det är beklämmande. Dessutom har ni, trots att ni är arvoderade politiker, inte deltagit i arbetet med den här planen – ni har inte ens kommit med några egna förslag, sa vänsterpartisten Daniel Nilsson Brodén.

Tor Ingels (SD) svarade:

– Det är bättre om vi konservativa låter alla progressiva och liberala komma överens. När vi blir fler, som i Skånska kommuner, så kommer vi vara mer delaktiga. Det är också för att vara schysst mot dig Daniel, för du mår ju dåligt när jag säger saker.

Efter över en timme debatt fattade fullmäktige beslut om att anta inkluderingsplanen. Socialdemokraternas tilläggsyrkanden, däribland formuleringen om det fria skolvalet, föll efter en avgörande röst från ordförande Andreas Bergman (M).

Fakta: Planen för ”Den inkluderande kommunen”

Halmstad är en av Sveriges mest segregerade kommuner och de ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor är större i Halmstad än i riket.

Planen är tänkt att skapa en inkluderande kommun genom följande prioriteringar:

• Stärkt skyddsnät för barn

• Ökat valdeltagande och delaktighet i samhällsprocesserna

• Minskad segregation

• Aktivt arbeta med jämställdhetsintegrering

• Motverka diskriminering av HBTQI-personer

• Stärka insatser mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Källa: Halmstads kommun.

ANNONS