Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Henrik Oretorp (C): ”Politiken en av de roligaste resorna”

Prioritera din tid och gå ut och träffa väljarna. Det är kommunrådet Henrik Oretorps bästa råd till sin efterträdare när han nu lämnar politiken.

Henrik Oretorp är nöjd med sin politiska bana inom Centerpartiet och vad han har uträttat sedan han tillträdde som kommunråd efter valet 2010.

– Det kändes märkligt när jag väl hade sagt att jag tänker sluta, men det känns rätt i magen. Jag är nöjd med mina år, säger han till Hallandsposten.

Det var på torsdagskvällen som Henrik Oretorp meddelade till partiets kretsstyrelse att han inte tänker ställa upp för omval.

– När vi fick beskedet blev jag lite förvånad, medger Staffan Svensson, vice ordförande för Centerpartiet i Halmstad.

Men Henrik Oretorp tycker att det är dags att lämna över till en ny kraft som kan fortsätta utveckla partiet och kommunen.

– Jag hade en tanke att inte sitta längre än åtta år. Arbetet som politiker är en av de roligaste resorna jag har gjort under min tid på jorden.

Han vill ge sin efterträdare möjlighet att sätta sig in arbetet i god tid före valet 2018 och kommer att fungera som ett bollplank längs vägen. Han sitter även kvar som partiets distriktsordförande.

– Det är viktigt att det inte blir ett abrupt slut. Efterträdaren måste få tid att bli känd för allmänheten.

Politiken hamnar på en hobbynivå när Henrik nu återvänder till näringslivet. Han är utbildad byggnadsingenjör och har under sin tid som politiker varit tjänstledig från anställningen på NCC. Exakt vad han ska arbeta med framöver kan han inte svara på i dag.

– Det får framtiden utvisa. Jag tror att det mesta löser sig.

”Ivrig, men inte otålig”. Så beskriver Henrik Oretorp sig själv. 

– Jag vill se snabba resultat. Att bli riksdagspolitiker har aldrig varit aktuellt för mig eftersom det är för långa processer.

På kommunnivå har han kunnat se sina beslut förverkligas. Han ger alla byggkranar runt om i staden som exempel.

Vilka tre saker är du mest nöjd över att ha uträttat i Halmstad?

– Arbetet med översiktsplanen har gett otroligt många givande möten med medborgarna. Att ta debatten ute är det roligaste, då kickar jag igång.

– Jag har också jobbat hårt med samhällsbyggnadsutskottet, som bildades i samband med att jag tillträdde. Vi har i dag en av de mest effektiva samhällsbyggnadsprocesser enligt Sveriges kommuner och landsting. En tredje sak är utvecklingsprogrammen som har gett en långsiktig framtidsbild för våra orter.

Staffan Svensson flikar in att han tror att Henrik har väckt en större nyfikenhet för lokal politik bland Halmstadborna.

Vilken har varit den största utmaningen?

– Att få tiden att räcka till. Tiden har varit en begränsande faktor, säger Henrik.

Partiet kommer att utlysa en extrastämma i vår med anledning av att Henrik Oretorp lämnar politiken. Valberedningen ska nominera lämpliga kandidater som kan efterträda Oretorp som kommunråd och bli Centerpartiets lokala frontfigur.

– Vi vill hitta en ny kandidat under våren, helst före sommaren. Vi har jättemånga kandidater, många nya människor men också de som har varit med länge, säger Staffan Svensson.

Vilka råd vill du ge till din efterträdare, Henrik Oretorp?

– Var stentuff i dina prioriteringar och tänk på var du har dina väljare. Man måste prioritera mötet med människor och inte fastna i byråkrati och handlingar.