Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsen har sagt ja till en granskning av hemvårdsförvaltningens inköp. Trots upprepad kritik stod SD bakom granskningen. Dock försökte partiet få med två tilläggsyrkanden. Bild: HP/Arkiv
Kommunstyrelsen har sagt ja till en granskning av hemvårdsförvaltningens inköp. Trots upprepad kritik stod SD bakom granskningen. Dock försökte partiet få med två tilläggsyrkanden. Bild: HP/Arkiv

Hemvårdens inköp ska granskas efter ifrågasatt upphandling

Hemvårdsförvaltningens inköp ska granskas på grund av den uppmärksammade upphandlingen i våras, efter beslut i kommunstyrelsen.
Sverigedemokraterna sa ja – trots upprepad kritik och en JO-anmälan mot kommundirektören.

Kommunstyrelsen i Halmstad har fattat ett slutgiltigt beslut om en fördjupad granskning av inköp inom hemvårdsförvaltningen.

Beslutet innebär att kommunledningsförvaltningen ska se över ett flertal upphandlingar och inköp som gjorts inom hemvårdsnämndens område, och vid behov lämna förslag på förändringar i rutinerna.

Tidigare toppchef vann upphandling

Bakgrunden till granskningen är den i våras uppmärksammade upphandling där en tidigare toppchef inom kommunen vann – trots att hans anbud var det dyraste. Näringslivet reagerade och upphandlingen avbröts innan avtalsskrivning.

– Halmstad har ett gott rykte som upphandlande kommun. Uppstår det oklarheter så måste vi fånga upp det, inte minst när det får medialt genomslag. Det är viktigt att se till att skattemedel används korrekt och att företag litar på oss, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Tidigare toppchef och kollega till Jennie Vidal vann upphandling: ”Inte seriöst”

SD sa ja – trots tidigare kritik

Kommunstyrelsen var enig i beslutet. Även Sverigedemokraterna ställde sig bakom granskningen – trots upprepad kritik mot hanteringen av ärendet.

SD har bland annat menat att kommunledningen förstorat upp upphandlingens eventuella konsekvenser, och att man med granskningen ”letar fel” för att rättfärdiga beslutet att avsätta dåvarande hemvårdschef Jennie Vidal.

Häromveckan JO-anmäldes kommundirektör Mattias Rossköld av en SD-politiker. Företrädaren anklagade Rossköld för att ha ”tillrättalagt” kommunledningsförvaltningens slutrapport om upphandlingen – samma rapport som låg till grund för det aktuella beslutet i kommunstyrelsen.

Men trots turerna sa alltså SD ja till granskningen.

LÄS MER: SD-politiker JO-anmäler kommundirektör i Halmstad

Varför sa ni inte nej till granskningen om ni anser att den bygger på en ”tillspetsad rapport”, som det står i din partikollegas JO-anmälan?

– Vi ställer oss bakom granskningar generellt sett, därför sa vi inte nej. Det är bra att man ser över kommunens verksamheter. Men vi hade gärna sett fler granskningar, som exempelvis i fallet med inköp av kostymer och bilar i hamnen, säger Fabio Ishaq (SD).

SD valde dock att markera med två tilläggsyrkanden.

Partiet ville att upphandlingschefens första bedömning av upphandlingen, som var något mildare än den gemensamma slutrapporten, skulle bifogas till handlingarna.

– Vi tycker att man lägger för stor vikt vid en upphandling som inte kostat skattebetalarna en enda krona, säger Fabio Ishaq.

Upphandlingschefen står dock bakom även slutrapporten, förtydligade Jonas Bergman (M) under sammanträdet.

Därtill ville SD att ärendet skulle återremitteras till hemvårdsnämnden. Bägge yrkandena föll.

LÄS MER: Fabio Ishaq (SD) om att avsätta Vidal: ”Jag känner mig lurad”

Kommunstyrelseledamoten Ann-Charlott Mankell (M), som också sitter som hemvårdsnämndens ordförande, valde att inte delta i beslutet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här