Hans Ekberg.
Hans Ekberg. Bild: Fredrik Almryd

Hemvårdsförvaltningen vill köpa 1 950 vevradioapparater

Innan pandemiutbrottet var det mest så kallade ”preppers” som förberedde sig för en långvarig samhällskris. Nu vill hemvårdsförvaltningen i Halmstad förbättra sin krisberedskap med vevradioapparater.

ANNONS
|

I samband med coronautbrottet i våras så upptäckte flera myndigheter och vårdinrättningar att det fanns ett stort behov av viss typ av utrustning. Viktig skyddsutrustning i form av munskydd, visir och handsprit tog slut på lager. Många varor hamstrades i butiker och tog snabbt slut, något som ledningen på hemvårdsförvaltningen i Halmstads kommun har reflekterat över.

– Pandemin har visat hur känsliga vi är för en kris. I inledningen togs vissa varor slut i affärerna, säger Hans Ekberg, tf förvaltningschef på hemvårdsförvaltningen.

Lagom till jul så gör hemvårdsförvaltningen en upphandling på 1 950 stycken vevradioapparater, en radio som har inbyggd ficklampa samt laddningsmöjlighet för mobiltelefoner och som laddas upp med en handvev.

ANNONS

– Syftet är att stärka krisberedskapen för all vår BAS-personal som arbetar i en samhällsviktig verksamhet.

Att det skulle röra sig om en möjlig julklapp till personalen avfärdar Hans Ekberg eftersom man i Halmstads kommun inte får ge bort sådana.

– Att detta sammanfaller vid jul är ett sammanträffande Det är i slutet av året som förvaltningen vet om det finns pengar över.

Ute i handeln ligger en enkel vevradio på 249–379 kronor beroende på affär och märke. Detta skulle medföra en prislapp på runt 500 000 kronor och uppåt om det köptes till butikspris. Hemvårdsförvaltningen har budgeterat för 250 000 kronor och hoppas därför på ett bra styckpris vid en så stor upphandling.

Det är inte alla på hemvårdsförvaltningen som kommer att få en personlig vevradio nu lagom till jul.

– Det är all BAS-personal som är ute och jobbar i verksamheten, hemtjänst till exempel. Det är ju bra om det blir ett långvarigt strömavbrott att de kan ladda sin mobiltelefon, lysa med en ficklampa samt kunna lyssna på viktig krisinformation på radio, säger Hans Ekberg.

Radion är ett arbetsredskap men personalen får även använda den privat. Skulle någon sluta på förvaltningen så behöver den inte lämnas tillbaka.

ANNONS

– Värdet är så ringa att om någon slutar så får man behålla radioapparaten. Den kommer att vara avskriven. Vi kan också se det som en extra uppskattning för extremt bra arbete under det gångna året med väldigt många utmaningar.

ANNONS