Antalet våldsutsatta som söker hjälp hos socialförvaltningen har ökat kraftigt under 2020. ”Vi kan inte med säkerhet säga att ökningen beror på coronapandemin, men det är en möjlig orsak”, säger Monika Gashi, chef för socialförvaltningens mottagningsenhet.
Antalet våldsutsatta som söker hjälp hos socialförvaltningen har ökat kraftigt under 2020. ”Vi kan inte med säkerhet säga att ökningen beror på coronapandemin, men det är en möjlig orsak”, säger Monika Gashi, chef för socialförvaltningens mottagningsenhet.

Hemmet inte alltid en trygg plats för kvinnor

I dessa coronatider uppmanas vi att stanna hemma för att vara mer säkra. Men för alltför många kvinnor är hemmet inte alls en trygg plats. Hos socialförvaltningen i Halmstad har antalet våldsutsatta som söker stöd ökat med 50 procent jämfört med förra året. Men även fler våldsutövare vill ha hjälp.

ANNONS
|

– Vi kan inte med säkerhet säga att ökningen beror på coronapandemin, men det är en möjlig orsak. När fler jobbar hemifrån och det kanske finns en oro kring ekonomin, så kan det leda till mer relationskonflikter och våld i hemmet, säger Monika Gashi, chef för socialförvaltningens mottagningsenhet.

Till och med oktober i år har 167 våldsutsatta, mestadels kvinnor, sökt hjälp i Halmstad. Det är 50 procent fler än under samma period förra året. När det gäller våldsutövare är ökningen ännu större. Fram till november förra året sökte tio män hjälp. I år antalet uppe i 23.

– Det flesta män som utövar våld har ganska god insikt i att det de gör är fel. Att nu fler söker hjälp känns jättebra. På Kriscentrum har vi personal med specialistutbildning och bra metoder för att kunna hjälpa. De som nu kommer till oss har kommit en bit i processen och känner att de inte vill ha det så här, säger Bo Johnsson, chef för socialförvaltningens Kriscentrum–våld i nära relation.

ANNONS

Fokus på kvinnovåld i veckan

Just nu pågår också den årliga kampanjveckan ”En vecka fri från våld”, då man in många länder uppmärksammar våld mot kvinnor och vad som kan göras för att stoppa och förebygga det.

– Ett gott exempel är ju vår och HFAB:s satsning på Huskurage. Den har varit igång ett år nu och vi märker att den har effekt, berättar Monika Gashi.

Huskurage är ett koncept där bostadsbolag och bostadsrättsföreningar uppmuntrar de boende att visa omtanke om de misstänker att en granne utsätts för våld. Via anslag i trapphus uppmanas man att knacka på hos grannen, hämta hjälp och vid behov ringa polisen.

Läs mer: Grannar uppmanas att inte blunda för kvinnovåld

– Vi har nu fått upp anslag i alla våra trapphus. Det har varit ett stort arbete, men det har känts viktigt att göra. Och vi har fått väldigt positiv respons från våra hyresgäster, berättar Veronica Kursell, bostadssocial förvaltare hos det kommunala bostadsbolaget HFAB.

I alla tvättstugor i HFAB:s hyreshus sitter nu lappar där våldsutsatta får veta vart de kan vända sig för att få hjälp. Tvättstugan är ofta en av få platser där våldsutsatta kvinnor inte kontrolleras av sin man.
I alla tvättstugor i HFAB:s hyreshus sitter nu lappar där våldsutsatta får veta vart de kan vända sig för att få hjälp. Tvättstugan är ofta en av få platser där våldsutsatta kvinnor inte kontrolleras av sin man. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Lappar har gett resultat

I alla HFAB:s tvättstugor finns nu också affischer där våldsutsatta får information om hur och var de kan söka hjälp.

– Det är svårt att mäta effekten eftersom det finns många vägar in till oss på socialförvaltningen, men det händer att grannar reagerar och anmäler barn som far illa. Jag vet också kvinnor som kontaktat oss efter att sett lappen i tvättstugan, så det här ger absolut resultat, säger Monika Gashi.

ANNONS

– Och vi har fått till oss att grannar har använt Huskurage-metoden och knackat på när det hört dunsar och skrik. Det känns bra när grannar nu vågar bry sig, säger Veronica Kursell.

HFAB har över 10 000 lägenheter i Halmstad och i alla trapphus sitter nu gula lappar med information om vad man kan göra om man misstänker att en granne far illa. ”Det här ger absolut resultat”, säger Monika Gashi, chef för socialförvaltningens mottagningsenhet.
HFAB har över 10 000 lägenheter i Halmstad och i alla trapphus sitter nu gula lappar med information om vad man kan göra om man misstänker att en granne far illa. ”Det här ger absolut resultat”, säger Monika Gashi, chef för socialförvaltningens mottagningsenhet. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Uppskattad utbildning för HFAB:s personal

Som en del i samarbetet har även personal från Kriscentrum och mottagningsenheten hållit utbildningar för den personal inom HFAB som har mest kontakt med de boende.

– Vi har bland haft sittningar med alla våra husvärdar och med våra kundvärdar, så att de ska känna sig trygga med hur de ska agera. Det var väldigt uppskattat och tanken är att vi ska hålla dessa utbildningar regelbundet, säger Veronica Kursell.

Fakta: En vecka fri från våld

En vecka fri från våld är en återkommande kampanjvecka i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. I år infaller den 19-26 november.

Syftet med veckan är att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och sprida kunskap om att våld går att förebygga.

I år har Länsstyrelsen i Halland tagit fram ett digert program, tillsammans med bland annat de halländska kommunerna och Region Halland. Varje dag bjuds bland annat på digitala föreläsningar och utställningar.

Här hittar du alla programpunkter i Halland under ”En vecka fri från våld”

ANNONS