Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommarens utsläpp har gjort fiskare oroliga. Men enligt Hem motsvarar utsläppshalterna en skruvdragare. Bild: Jari Välitalo/Montage
Sommarens utsläpp har gjort fiskare oroliga. Men enligt Hem motsvarar utsläppshalterna en skruvdragare. Bild: Jari Välitalo/Montage

Hem: ”Utsläppet i Nissan motsvarar en skruvdragare”

Sommarens utsläpp på Kristinehed motsvarar en skruvdragare i Nissan, enligt beräkningar från Halmstads Energi och Miljö AB (Hem).
Samtidigt kvarstår frågetecken kring ”skruvdragarens” miljöpåverkan och huruvida Hem gjort sig skyldiga till miljöbrott eller inte.

För drygt två veckor sedan rapporterade HP om ett större utsläpp på Kristinehedsverket. Stora mängder processvatten med förhöjda halter av kadmium, bly och zink hade gått ut i Nissan.

Läckan till vattendraget orsakades av ett fel på ett elfilter, och Halmstads energi och miljö, som äger anläggningen, ändrade sina rutiner efter händelsen.

Sedan incidenten har oroliga sportfiskare hört av sig till Hem.

LÄS MER: Stort utsläpp på Kristinehed – tungmetaller har gått ut i Nissan

Hem: ”Motsvarar en skruvdragare”

Omfattningen av utsläppet avseende halter var för två veckor sedan oklar. Det kommunala bolaget visste att det rörde sig om drygt en miljon liter processvatten, men inte hur pass förorenat det vatten som nått Nissan var.

Nu säger sig Hem ha en bättre bild.

– Enligt våra beräkningar kan man säga att utsläppet motsvarar ungefär om någon tappar en skruvdragare med nickelkadmiumbatterier i Nissan – det är på den nivån, säger Anders Bredfell.

En annan jämförelse är 190 stycken AA-batterier, tillägger han och konstaterar:

– Det är mer än vad vi får lov att släppa ut. Det är inget snack om att vi gjort fel och brutit mot de riktlinjer vi har.

Beräkningen är ett förspel till den miljökonsekvensanalys som bolaget ska ta fram på uppdrag av länsstyrelsen.

– Nästa steg är att titta på vad det kan få för konsekvenser för vattendraget. Där är vi inte riktigt framme än, säger Anders Bredfell.

Åtalsanmälan är under arbete

Mängderna som Hem uppger stämmer överens med uträkningar som länsstyrelsen har gjort utifrån bolagets månadsrapportering, berättar Lotta Peterson, handläggare på länsstyrelsen i Halland.

– Jag har svårt att uttala mig om mängderna och eventuella miljöeffekter, den här delen är fortfarande under arbete, säger hon.

Även frågan om en eventuell åtalsanmälan är under arbete, berättar Peterson. Det återstår några punkter att reda ut innan myndigheten kan lämna ett besked.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!