Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Heldag för att bryta isolering

Bryt isoleringen. Följ med ut. Det är vad RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, ville förmedla när de arrangerade en temadag på Stadsbiblioteket under lördagen.

– Kan vi hjälpa en enda människa att bryta isoleringen, och komma med ut med oss så är det värt vartenda öre som vi får av kommunen, säger föreningens kanslist Johan Andersson.

Det är första gången som Halmstadföreningen arrangerar den här typen av dagar. Men förhoppningen är att det ska bli flera.

– Det är första gången där vi har lyckats ordna en lokal och där vi har en paneldebatt, berättar Kristina Bergström, ordförande i Halmstad.

Utöver temat på att bryta isoleringen kommer även andra frågor att tas upp. Bland annat hoppas man kunna lyfta frågan om tillgänglighet som är stor inom kommunen.

Läs också: Halmstad näst bäst i Sverige på arbete med tillgänglighet

– Förra året pratade kommunen mycket om hur de skulle arbeta med tillgänglighet, men vi känner att personer med osynlig, eller psykisk, funktionshinder blir exkluderade. För oss är det till exempel att lokaler är drogfria, det kan räcka att det bjuds på alkohol så blir man frestad, säger Kristina Bergström.

Under dagen hade man bland annat besök av förbundsordföranden Jimmie Trevett och från samarbetspartnern ABF. Dessutom höll man en paneldebatt om att bryta isoleringen under eftermiddagen.

– Mediciner i all ära, men för att det ska hålla i längden handlar det om att ändra livsstilen, säger Johan Andersson.

Förhoppningen är att dagen ska få fler att få upp ögonen för föreningen.

– Just nu jobbar vi på att få med fler ungdomar och unga vuxna. Dessutom jobbar vi mycket mot anhöriga, som många gånger är det enda stödet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här