Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Havsvattnet borta - så går det till när poolerna på Brottet fylls med färskvatten

Simstadion Brottet har gått igenom många förändringar under sin sekellånga historia. En av de största i modern tid var kanske när man gick från havsvatten till färskvatten i bassängerna för något år sedan, men även i år väntas några nyheter.
HP har följt med driftteknikern Kalle Rosenborg på en tur bland maskinrum och bottensugare - under tiden 2 500 kubik vatten fylls på inför säsongen.
Kalle Rosenborg är drifttekniker på Brottet. De senaste veckorna har han gjort anläggningen redo för öppning. Först handlade det om att få bort isen från bassängerna - sedan att städa upp dem - och nu att fylla poolerna med vatten. Bild: Povel Arwidson
Kalle Rosenborg är drifttekniker på Brottet. De senaste veckorna har han gjort anläggningen redo för öppning. Först handlade det om att få bort isen från bassängerna - sedan att städa upp dem - och nu att fylla poolerna med vatten. Bild: Povel Arwidson

Det kan vara lite svårt för en vanlig människa att greppa hur mycket vatten 2500 kubik faktiskt är?

– Tänk dig att varje Halmstadbo duschar en eller två gånger - då har du det, säger Kalle Rosenborg.

Är det så?

– Tja, det är ju inget vetenskapligt svar och folk tar olika långa duschar, men ungefär.

Bottensugare städar upp löven

Det är en förmiddag i slutet av april och solen skiner - för tillfället i alla fall. Det har blåst de senaste dagarna och på botten av bassängerna på Brottet ligger spåren av blåsten och naturen. Skräpet, löv och mossa, håller den här förmiddagen på att städas upp av bottensugare - en slags robotdammsugare för pooler - som kan gå fritt nu men annars, när det är säsong, bara används under tidiga morgnar innan de första badgästerna kommer.

Inte längre havsvatten - mindre kemikalier med färskvatten

Det blev mer ”skräp och smuts” att hantera när man använde havsvatten i bassängerna, vilket man gjorde länge. Rengöringsprocessen tog bra mycket längre tid än vad den gör idag, när poolerna fylls med så kallat färskvatten (eller dricksvatten, som det också kan kallas).

2018 övergick man till att ha 80% havsvatten och 20% färskvatten i bassängerna, men inför säsongen 2019 gick man över helt till färskvatten.

Kalle Rosenborg är medveten om att beslutet (som inte fattades av honom) kan uppfattas som lite känsligt för många Halmstadbor - traditionen med havsvatten på Brottet är stark - men försäkrar att flera argument låg bakom övergången.

– Färskvatten är faktiskt bättre på många sätt. Dels behöver man använda mindre kemikalier för att rena vattnet. Dessutom förstörde havsvattnet ledningarna och slet på anläggningen med tanke på allt salt.

Sämre arbetsmiljö med havsvatten

Ett annat argument var arbetsmiljön. När vattnet togs från havet var man tvungen att manuellt ta ut en väldigt tung pump ut till havsbotten. Slangen som tog vattnet från havet till bassängerna på Brottet kunde vara känslig och gå av om det kom en kraftigare våg, vilket innebar att någon fick ta sig ut i havet och ner till botten för att fixa problemet.

Simskolorna kan öppna tidigare

Men det främsta argumentet att man lämnade havsvattnet är nog det om simskolorna. Övergången till färskvatten har gjort att man delvis kan öppna anläggningen tidigare, i år i mitten av maj, då man bedriver simskolor under skoltid tillsammans med barn- och ungdomsförvaltningen. För allmänheten öppnar Brottet den sista maj.

Även om övergången från havsvatten till färskvatten nog varit den största förändringen de senaste åren, så blir det några mindre nyheter vare år.

Nytt för 2021 - grindar och fler banor

Allt för 2021 är inte helt klart när HP är på besök, men grävskoporna är på plats och förberedelserna igång.

– I år ska vi få nya grindar vid ingången, och så ska vi få nya linfästen som gör att det blir fler banor, berättar Kalle Rosenborg, som älskar sitt jobb.

– Det är verkligen superhärligt. Nu hoppas jag att det blir en lång och fin sommar!

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här