Harplinge förloraren efter förskolebeslut

På grund av överklaganden och en planstrid får Harplinge ingen ny förskola. Det får däremot Haverdal och Snöstorp.

ANNONS
|

–Harplinge ville vi prioritera 2012 och avveckla Skeppets förskola, men planen har överklagats så därför sker en ny prioritering. I både Haverdal och Snöstorp finns färdiga detaljplaner för att kunna bygga förskolor, säger Mari-Anne Öberg, planeringsansvarig vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Tidigare har politikerna i barn- och ungdomsnämnden beslutat om att öppna en ny avdelning på Brogård kring årsskiftet. Två nya avdelningar står inflyttningsklara i Bäckagård i april nästa år.

I augusti respektive oktober 2012 står fyra avdelningar färdiga på Kärleken, respektive två avdelningar på Bergsgård.

Dessutom kommer en fristående förskola att starta upp sin verksamhet på Nyhem med en avdelning för 15–20 barn. Pengar finns även öronmärkta för fyra avdelningar i Steninge, men där saknas en antagen detaljplan för att kunna bygga förskolan.

ANNONS

Barn- och ungdomsnämnden tog häromdagen beslut om hur resterande pengar som finns avsatta ska fördelas för att bygga ut den kommunala barnomsorgen.

Beslutet blev att tre förskoleavdelningar ska stå inflyttningsklara i Haverdal tidigt 2013. Lika många ska vara färdiga vid samma tidpunkt i Snöstorp.

Sedan finns det inga fler pengar att fördela från barn- och ungdomsnämndens sida. Hur den fortsatta utbyggnaden kommer att se ut bestäms först i samband med kommunfullmäktiges möte i juni nästa år då budgeten för 2013–2015 ska fastställas.

–Vad som händer efter 2013 får barn- och ungdomsnämnden ta ställning till senare när fullmäktige beslutat om hur stort anslag nämnden får, säger Mari-Anne Öberg.

I början av nästa år lämnar barn- och ungdomsnämnden sitt förslag på hur mycket pengar som behövs för den fortsatta utbyggnaden åren 2013–2015.

Men det finns redan i dag, och utifrån nuvarande beslutade fördelningar, många områden som blir utan utbyggnad, exempelvis centrala Halmstad, Andersberg, Söndrum, Oskarström, Eldsberga, Simlångsdalen samt Ranagård/Trotta -berg.

–Vi har ett stort behov av fler förskoleplatser, konstaterar Öberg.

Samtidigt finns det ytterligare minst fyra faktorer som styr och påverkar utbyggnaden. Dels föds allt fler barn, dels måste befintliga förskoleavdelningar stängas på grund av arbetsmiljöskäl, dels krävs allt fler större förskolor med flera avdelningar för att få en effektivare och billigare verksamhet.

ANNONS

Den fjärde faktorn är den politiskt heta frågan och löftet om att minska antalet barn per grupp. Barngruppernas storlek ska bantas har ju politikerna lovat.

ANNONS