Här fyrar stjärnkocken av sina rätter

Det har tagit fyr i Tylösand. Eller rättare sagt: Fyr har intagit Tylösand. Restaurangen, som är en av årets kometer på den halländska gourmethimlen, drivs av stjärnkocken Jacob Holmström och hustrun Emelie Leijon. Här hängmöras fisken, och många av havets läckerheter har fått huvudroller på menyn. Den hisnande vyn över Kattegatt och Tylön kommer på köpet.

ANNONS
|

Det handlar om maten. Och det handlar om läget. Där är essensen av Fyr.

– När vi öppnade bordsbokningen i mars i år rasade det in 1 400 förfrågningar på fem minuter. Ett sådant gensvar hade vi aldrig vågat hoppas på, säger Jacob Holmström och slår sig ner vid den stora eldstaden i restaurangen.

Fyr är hans och hustrun Emelies gemensamma projekt. I påskas slog de upp portarna till sin nystartade året-runt-restaurang för första gången. Sedan dess har det blivit många ”första”. Första gästerna, första våren – och nu den allra första sommaren.

– Trots att vi båda har starka Halmstadanknytningar, så har ingen av oss varit särskilt mycket i Tylösand tidigare. Även det är alltså ett ”första”. Nu skapar vi nya, gemensamma minnen härifrån, säger Emelie.

ANNONS

Hon är uppvuxen i Småland, med sommarstuga på Östra stranden i Halmstad. Jacob växte upp i Halmstad, där han också utbildade sig till kock på Sturegymnasiet.

– Men för mig har somrarna handlat mycket om Simlångsdalen och Mahult, eftersom min far hade verksamhet där då, säger han.

(Jacobs pappa är för övrigt den välrenommerade krögaren Stefan Holmström, som drivit flera restauranger i Halland.)

Läget, läget, läget

Men åter till Fyr, som ligger direkt på stranden i Tylösand. Om det finns det minsta uns av sanning i mäklarmantrat ”läget, läget, läget”, så kan det knappast bli bättre än så här.

– Läget är ju det första som slår en när man kommer till Fyr. Restaurangen är helt vänd mot havet, första parkett. Utsikten förändras hela tiden beroende på väder och vindar. Och så solnedgångarna... Utsikten tar andan även ur oss som jobbar här, säger Jacob.

Maten då? Som kock har Jacob en meritlista som triggar alla förväntningar. Han har jobbat utomlands på flera krogar med Michelin-stjärnor. Han har startat och drivit restaurang Gastrologik i Stockholm med en kollega, ett drömprojekt som belönades med två Michelin-stjärnor. Och i fjol tilldelades han ett av de mest ärofyllda uppdrag en kock kan få: att laga maten till Nobelbanketten.

ANNONS

– Råvarorna och smakerna är förstås i fokus även här på Fyr. Min förhoppning är att vi ska kunna få en Michelin-stjärna någon gång, även om vi inte har svindyra avsmakningsmenyer, säger Jacob.

Mariekex i picknick-korgen

Medan Jacob sköter det som handlar om maten på Fyr, så är det Emelie som står för inredning, design och marknadsföring. Förutom en ny matfilosofi har restaurangen även fått ett helt nytt utseende än den hade när den hette Salt och drevs av Halmstadprofilen Palle Lundin.

I dag är köket fullt synligt för restaurangens gäster, som hela tiden kan följa kockarnas arbete.

Till baren och loungen krävs ingen bordsbokning. Där är det drop in som gäller.

– Där kan man slå sig ner för något att dricka med tilltugg. På snacksmenyn finns till exempels Fyrs signaturostron med gurka, jalapeno och ramslök, berättar Jacob.

Ost och kex

Något dopp i havet har det hittills inte varit tal om för honom och Emelie, trots att restaurangen ligger smack bang på stranden.

– Vi får nöja oss med att titta på andra som badar. Och sola gör detsamma, jag är ändå alldeles för rastlös för det, säger Emelie.

Men en picknick en ledig dag kan båda tänka sig. Matsäcken behöver inte vara alltför avancerad.

ANNONS

– Jag skulle packa ner några goda ostar och ett fint bröd till oss vuxna. Lite skinka och frukt på det, så är vi i hamn, säger Jacob.

Barnens utflyktsfavorit är korv med bröd.

– Och så Mariekex. De har räddat oss många gånger, säger Emelie och skrattar.

Hon och Jacob går också gärna ut och äter när möjligheten ges. Några av deras halländska favoriter finns i Falkenberg.

– Skrea matbruk, Prostens pizzeria och Solhaga stenugnsbageri är ställen vi gärna återvänder till. Återigen är det de fina råvarorna och hanteringen av dem som gör det, säger Jacob.

Jacob Holmström och Emelie Leijon.

Ålder: Jacob är 42 år, Emelie är 41.

Familj: ”Sönerna Jack, fyra och ett halvt år, och Truls, som fyller ett år i augusti.”

Gör: Driver restaurang Fyr i Tylösand.

Bästa sommarlåten: Jacob: ”Juni, Juli, Augusti” med Gyllene Tider. Emelie: ”Sommartider” med Gyllene Tider”.

Egna favoriträtter: Jacob: ”Pappas ostkaka med sylt och grädde.” Emelie: ”En somrig ceviche.”

Gemensam dröm för Fyr: ”Att skapa Sveriges härligaste restaurang.”

Mer info: På Instagram: @restaurang.fyr

Tre utflyktsmål från Jacob och Emelie

• ”Danska fall – där kan man göra fina vandringar i vacker natur.”

• ”Vilgots i Våxtorp för Sveriges godaste bullar.”

• ”Bada i Vallda Sandö, om man tröttnar på Tylösands underbara sandstränder.”

MER OM FYR:

ANNONS