Hantverkare drabbas hårt av bevattningsförbud

Bevattningsförbudet har ett gott syfte, men riskerar att slå hårt mot många småföretagare. – Hela hantverksbranschen blir jättedrabbad, konstaterar Anders Holmén, målare och delägare i Sigfrid Johanssons måleri.

ANNONS
|

Målare, murare, fasadtvättare och plattsättare är några exempel på yrkesgrupper som är beroende av vatten för att kunna utföra sitt arbete. Vattnet brukar de ta från den fastighet som de arbetar på, men i och med bevattningsförbudet så är kranen stängd.

– Vi får nu ringa runt till kunder och säga att vi inte kan komma. Vi kan ju inte måla om vi inte får tvätta först, säger Anders Holmén och fortsätter:

–Det går en massa olika rykten kring om man kan få dispens eller inte, och oron är stor. Vi har anställt extra folk för att hinna med alla jobb som är inbokade i sommar. Nu måste vi få besked om vad som gäller.

ANNONS

Patric Palm, som är regionchef på TotalRent, håller med. Företaget sysselsätter ett 30-tal personer i Halmstad och erbjuder bland annat fasad- och taktvätt.

– Bevattningsförbudet påverkar oss rejält. Så fort förbudet kom så mejlade jag Laholmsbuktens va för att höra vad som gällde. Då fick jag veta att vi skulle få dispens. Dagen efter ringde en annan person och sa att det inte stämde. Det finns så mycket oklarheter kring det här. Varför är det exempelvis okej med biltvättar, men inte att tvätta tak? undrar han.

Ryktesvägen hörde Patric talas om att man kunde köpa vatten av Laholmsbuktens va (LBVA), som inte var riktigt lika rent som dricksvatten. Även här fick han först ett positivt besked, men några dagar senare kom ett nytt meddelande om att det inte var möjligt.

– Jag hann köpa in tre vattentankar som jag tänkt fylla med det där alternativa vattnet, men nu är även den dörren stängd. Det var det sista halmstrået, så nu vet jag inte vad vi ska göra. Det känns som man bara kör över oss småföretagare, suckar Patric Palm och skakar på huvudet.

För att tvätta ett tak behövs cirka tre kubik vatten och för en normalstor fasad något mindre.

ANNONS

– Vi lever på att tvätta och gör det på ett mycket mer effektivt sätt än vad privatpersoner gör. Vill man få ner vattenförbrukningen så är det viktigt att vi kan fortsätta vår verksamhet, menar Patric Palm.

Även många Halmstadbor har säkert haft planer på att själva tvätta och måla huset under våren och sommaren.

– Våra kunder pratar mycket om hur bevattningsförbudet påverkar olika renoveringsprojekt, säger Mikael Borslöv, ägare till Inspiratören vid Flygstaden, som säljer bland annat målarfärg och medel för fasadtvätt.

Än så länge har han inte märkt någon större skillnad i försäljningen, men oron finns där.

–Det har ju inte varit väder för att måla ännu, men vi får se hur mycket bevattningsförbudet påverkar när värmen kommer. Sommaren är en väldigt viktig period för oss och står för en stor del av årets inkomster, säger Mikael Borslöv.

Så länge förbudet gäller är hans råd att tvätta huset med hjälp av rengöringsmedel, tvättpensel och vatten i hink.

– Det tar förstås mycket längre tid än att använda slang, men som privatperson är man kanske inte lika stressad som en professionell målare, som har ett tidsschema att hålla, säger han.

ANNONS

Yrkesmålaren Anders Palm ser däremot inte den manuella tvättningen som ett alternativ:

– Vi har lämnat pris i förväg, och då ingår tvätt. Ska vi nu istället stå och tvätta med pensel så blir det mycket dyrare.

Fakta: Bevattningsförbudet

Från och med 11 april gäller bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner. Förbudet gäller tillsvidare och privatpersoner kan inte få dispens.

Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär att det inte är tillåtet att:

  • vattna i trädgården med annat än vattenkanna
  • fylla privata pooler och badtunnor
  • bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande
  • tvätta bilen hemma
  • använda slang eller högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasaden.

Punkterna ovan gäller även för företag.

ANNONS