Förslaget om att avverka bergtall sågades
”Förmodligen är det för känsligt för kommunen att diskutera bergtall så länge de strider för att få 20 miljoner kronor av Widik”, säger en besviken Ragnar Johansson. Bild: Roger Larsson

Hans kamp mot bergtall har gått åt skogen

Förre naturparkmästaren Ragnar Johanssons kamp mot bergtall har den här veckan gått åt skogen – dubbelt upp. Först blev han blåst på att få vittna i hovrätten i Widikson-målet, sedan fick hans fråga om att såga ner all bergtall i Tylösand nej i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

I HP:s referat från hovrätten i Göteborg kunde man läsa att Jan Widiksons försvarsadvokat Lars Kruse hade återkallat sin begäran om ett kompletterande vittnesmål från skogsmästare Ragnar Johansson. Meningen var att Johansson som expert skulle höras om utredningen kring den olagliga avverkningen mellan Älgvägen och sanddynerna i Tylösand – och om kommunens planer på att återplantera bergtall.

LÄS MER:Hovrätten behöver extra tid att avgöra trädmålet

– Jag var kallad av domstolen att sitta beredd vid telefonen – och det gjorde jag – men till sist fick jag ett meddelande om att min medverkan var inställd. Jag har sökt Kruse för att få veta varför han ändrat sig, men han har inte hört av sig, säger en märkbart besviken Ragnar Johansson till HP.

ANNONS

Fick medverka i fullmäktige

Däremot fick han senare medverka vid kommunfullmäktiges sammanträde i Halmstad, genom att via telefon läsa upp sin ”allmänhetens fråga” om att kommunen borde avverka all bergtall mellan Tylösand och Frösakull.

I HP har Ragnar Johansson tidigare utvecklat sina synpunkter på att strandskogen där är såväl ogenomtränglig som brandfarlig. I stället vill han att kommunen satsar på en öppen dynhed i det aktuella området.

LÄS MER:Invånare föreslår att kommunen avverka vid havet

LÄS MER:Svar om bergtall krävs i fullmäktige

När han var klar med sin uppläsning av förslaget lät fullmäktiges ordförande, Andreas Bergman (M), frågan gå till Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Prioriterar Alet och Galgberget

Svaret blev ett nej, men Björklund gav även en motivering.

– Vi avser inte utföra några naturvårdsinsatser i det här området i dagsläget. Som stor markägare prioriterar vi i stället områden med högre naturvärden, förklarade Björklund och fortsatte:

– I samverkan med naturparkmästaren och kommunekologen har vi valt att prioritera Alets naturreservat och Galgberget.

”Nästan omöjligt att ta sig fram”

När Ragnar Johansson senare pratar med HP låter han även besviken över detta.

– Visst har kommunen gjort ett fint arbete i vinter med att glesa ut på Galgberget, men det är redan färdigt. Och jag begriper inte vad de ska göra i Aleskogen, den ska ju i princip lämnas orörd, kommenterar han.

– Förmodligen är det för känsligt för kommunen att diskutera bergtall så länge de strider för att få 20 miljoner kronor av Widik. Men det handlar nog också om att väldigt få av politikerna varit ute och sett att det är nästan omöjligt att ta sig fram genom strandskogen där.

ANNONS

LÄS MER:Förre naturparkmästaren vädjar till kommunen

LÄS MER:Älgvägens säljare och köpare möttes i rätten

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

ANNONS