Han vill starta ny Åleds Pizzeria – men inte i Åled

När pizzerian i Åled brann ned i höstas väcktes ett stort engagemang bland Åledsbor och pizzakunder som samlade in 60 000 kronor. Pizzabagaren Alekszander Ivanov har nu fått ta emot en stor del av de insamlade pengarna och börjar så smått planera sin återkomst, även om det inte blir i Åled.

ANNONS
LocationÅled||

Det var Åledsbon Frida Hansen som kort efter branden startade en insamling för att stötta Alekszander Ivanov och kampen om att bygga upp pizzerian på nytt. Men i december stod det klart att Alekszander inte kommer kunna börja om i Åled. Då uppstod frågan om vad som skulle hända med de insamlade pengarna.

LÄS MER:Åledsborna samlar för att pizzerian ska byggas upp igen

Frida Hansen som då hade samlat in drygt 60 000 kronor fick söka kontakt med alla som donerat till insamlingen, omkring 200 personer.

– Jag hörde av mig till alla som skänkt och gav tre alternativ. De fick antingen tillbaka sina pengar, ge det som de skänkt till Alekszander eller till Barncancerfronden. Det mesta gick till Alekszander, säger Frida Hansen som fått lägga betydligt mer tid på att sköta insamlingen än vad hon räknat med från början.

ANNONS

Drygt 6 000 kronor av den insamlade summan skänktes i dagarna till Barncancerfonden och Alekszander Ivanov har nu fått ta emot nästan 40 000 kronor från Fridas insamling.

LÄS MER:Ingen ny pizzeria i Åled: ”Mina drömmar är totalförstörda”

LÄS MER:Kampen för en ny pizzeria i Åled fortsätter

Planerar ny pizzeria

Pengarna ska gå till en ny verksamhet berättar Alekszander. För honom är det självklart att han ska driva en pizzeria igen, även om det antagligen inte blir i Åled. Coronaläget gör det osäkert om när han vågar starta upp igen men en sak är säker, en ny pizzeria kommer det bli.

– Frågan är bara när jag kommer starta igen. Jag ska avvakta och se men det kommer bli något någonstans, det är definitivt, säger han.

Kommer pizzerian heta Åleds Pizzeria även om den inte kommer ligga i Åled?

– Den kommer heta Åleds Pizzeria, det är mitt varumärke. Det kvittar var i Halmstad jag kommer öppna.

Utredningen om branden nedlagd

Polisen har utrett branden som förstörde pizzerian som mordbrand men förundersökningen har nu lagts ned med motiveringen ”vidtagna åtgärder har inte kunnat leda till att någon kan misstänkas för brottet”.

– Man har inte kunnat utesluta att branden var anlagd. Jag brukar alltid säga att bränder inte uppstår av sig själv men sen är frågan om det var någon som ville att det skulle börja brinna eller om det uppstod av något annat, säger Martin Inglund som är samordnare för polisens utredningsverksamhet i Halmstad.

ANNONS

Detta har hänt:

  • Den 14 september 2020 totalförstördes Åleds Pizzeria i en brand. Polisen startade en förundersökning om mordbrand.
  • I oktober visade sig att pizzerian som funnits i över 30 år aldrig haft något bygglov. Varken Alekszander, som köpte pizzerian för drygt 10 år sedan, eller kommunen kände till missen.
  • Alekszander köpte in två moduler som han skulle bygga en ny pizzeria av och sökte om tidsbegränsat bygglov. Eftersom detaljplanen inte tillåter serveringsverksamhet på platsen kunde han inte ansöka om ett permanent bygglov.
  • När Alekszander insåg att modulerna inte skulle kunna få ett startbesked utan omfattande åtgärder bestämde han sig för att dra tillbaka sin bygglovsansökan och sålde modulerna.
  • I slutet av november 2020 lade polisen ned förundersökningen om mordbrand då de inte gick att knyta någon misstänkt person till branden.
  • Alekszander har fått ta emot 40 000 kronor av en insamling, pengarna ska gå till starten av en ny pizzeria. Han har bestämt sig att Åleds Pizzeria ska få leva vidare även om den inte kan återuppstå på samma plats.

LÄS MER:Vändningen – Pizzerian får inte byggas upp igen: ”Känns bedrövligt”

LÄS MER:Alekszander Ivanovs pizzeria brann ner: ”Trodde det var ett skämt”

ANNONS