”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

Både Halmstads högste politiker, Jonas Bergman (M), och HFAB:s ordförande, Jimmie Tschander (C), slår i sociala medier fast att det inte förekom några ultimatum inför bostadsbolagets beslut att sparka vd:n. Men nu tar Catharina Rydberg Lilja bladet från mun och avslöjar hur det gick till när Tschander berättade om just påtryckningar från Mattias Rossköld och Carl-Johan Berthilsson.

ANNONS
|

Flera har hört av sig till HP om att kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) på sin Facebook ”reder ut lite missförstånd kring kvinnliga chefer som florerar på insändarsidorna”.

Insändarna har bland annat handlat om att HP skrivit att HFAB:s beslut att i april sparka vd:n Catharina Rydberg Lilja föregicks av påtryckningar från kommunchefen Mattias Rossköld. I sin egenskap av vd för HRAB, de kommunala bolagens moderbolag, ska han ha ställt ett ultimatum om att styrelsen skulle avsättas ifall den inte sparkade vd:n – samma ultimatum som styrelsen under ledning av Henrik Andersson (C) gavs innan den fick foten 2018.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Mattias Rossköld var ett av de namn som Tschander och Persdotter ska ha uppgett för Rydberg Lilja när hon frågade var påtryckningarna kom från.
Mattias Rossköld var ett av de namn som Tschander och Persdotter ska ha uppgett för Rydberg Lilja när hon frågade var påtryckningarna kom från. Bild: Jari Välitalo

Både Mattias Rossköld och HFAB-ordföranden Jimmie Tschander har i HP hävdat att tidningens källor har fel på den här punkten.

ANNONS

Bergman (M) slår fast hur det var

På sin FB-sida slår även Bergman fast att det inte har ställts några ultimatum till styrelsen från Rossköld eller någon annan.

Trots att Jonas Bergman (M) inte varit med vid alla samtal kan han slå fast att det inte ställts några ultimatum eller utövats påtryckningar.
Trots att Jonas Bergman (M) inte varit med vid alla samtal kan han slå fast att det inte ställts några ultimatum eller utövats påtryckningar. Bild: Jari Välitalo

En del av dem som kontaktat HP är inte bara upprörda över att kommunens högste politiker så bestämt kan säga vad som sagts i samtal där han själv inte varit med. Några anser också att kommunala chefstjänstepersoner, bland annat kommunikationschefen Lisa Klang och stabschefen Anna Wallefors, gör fel när de ”gillat” inlägget.

På Facebook slår Jonas Bergman fast vad som skett.
På Facebook slår Jonas Bergman fast vad som skett.

– Som neutrala, professionella tjänstemän kan de väl ge tummen upp när en politiker lägger ut en semesterbild eller skriver om en löprunda, men de borde hålla sig borta från debatten om hur kommunen styrs bakom kulisserna, säger en.

LÄS MER:Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

Till saken hör också att en av huvudrollsinnehavarna, Jimmie Tschander, skriver i Bergmans tråd.

Jonas Bergman stöttar Tschander på nätet.
Jonas Bergman stöttar Tschander på nätet.

”Något ultimatum har jag aldrig hört talas om. Det får stå för andra”, slår även Tschander fast och får för detta en gilla-markering av Bergman.

Möte på vd-kontoret

Frågan är alltså om HP:s källor kanske har fel. HP kontaktar därför den drabbade, Catharina Rydberg Lilja, och frågar vad hon vet om det hela.

”Visst kan jag respektera att jag får gå om de inte vill ha kvar mig – men det är svagt att de som tryckt på för att det ska bli så inte kan stå för det”, säger Catharina Rydberg Lilja.
”Visst kan jag respektera att jag får gå om de inte vill ha kvar mig – men det är svagt att de som tryckt på för att det ska bli så inte kan stå för det”, säger Catharina Rydberg Lilja. Bild: Jari Välitalo

Hon berättar då om ett möte på vd-kontoret i HFAB-huset som ägde rum fredagen den 9 april – det vill säga två dagar före det extrainkallade styrelsemöte där HFAB på en söndag tog beslut om att sparka henne.

ANNONS
”Jag ångrar att jag inte spelade in samtalet. Att sådana här osanningar förs ut är värre än att jag fått sparken,” säger Catharina Rydberg Lilja om mötet som Jimmie Tschander och Maria Persdotter hade med henne i HFAB-huset den 9 april.
”Jag ångrar att jag inte spelade in samtalet. Att sådana här osanningar förs ut är värre än att jag fått sparken,” säger Catharina Rydberg Lilja om mötet som Jimmie Tschander och Maria Persdotter hade med henne i HFAB-huset den 9 april. Bild: Johan Persson

Hennes vittnesmål ger fullt stöd för det som HP tidigare avslöjat – plus lite till.

– Både ordförande Jimmie Tschander och vice ordförande Maria Persdotter ville prata med mig. De förklarade att de var utsatta för påtryckningar och att det handlade om att jag måste gå – annars skulle de bli avsatta, säger Rydberg Lilja.

– Jag undrade förstås vem som stod för påtryckningarna. Svaret jag fick var att de kom från HRAB:s vd Mattias Rossköld och HRAB:s ordförande Carl-Johan Berthilsson.

Carl-Johan Berthilsson (M) var ett av de namn som Tschander och Persdotter ska ha uppgett för Rydberg Lilja när hon frågade var påtryckningarna kom från.
Carl-Johan Berthilsson (M) var ett av de namn som Tschander och Persdotter ska ha uppgett för Rydberg Lilja när hon frågade var påtryckningarna kom från. Bild: Jari Välitalo

Hon berättar också att samtalen fortsatte över telefon på lördagen och att Tschander och Persdotter (S) hade ett resonemang om att det inte skulle rädda kvar henne som vd ifall styrelsen fick kicken – utan att hon skulle få sluta i vilket fall som helst.

Som vd kan man när som helst bli av med jobbet – men att ledande politiker ljuger är mycket allvarligare.

– Därför undrade de om inte jag kunde säga upp mig, men jag vägrade. Jag ansåg inte att jag hade gjort något fel, säger Rydberg Lilja.

Vad tycker du då om det som Tschander skriver på Bergmans Facebook?

– Jag ångrar att jag inte spelade in samtalet. Att sådana här osanningar förs ut är värre än att jag fått sparken. Som vd kan man när som helst bli av med jobbet – men att ledande politiker ljuger är mycket allvarligare, svarar Rydberg Lilja.

ANNONS

– Det är uppseendeväckande när en politiker i en så hög ställning går ut med lögner. Det riskerar att undergräva människors förtroende för politiker och kan rubba tilltron till demokratins grunder.

– Visst kan jag respektera att jag får gå om de inte vill ha kvar mig – men det är svagt att de som tryckt på för att det ska bli så inte kan stå för det.

Tschander helt oförstående

När HP konfronterar Jimmie Tschander med detta är han helt oförstående. Lika oförstående som Hems ordförande Louise Uvenfeldt (M) var till beskrivningen som det bolagets sparkade vd Monica Karlsson hade av Uvenfeldts detaljstyrning och kritiken mot den.

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

”Det är kanske så hon har valt att tolka det, men varken jag eller Maria har sagt något sådant”, säger Jimmie Tschander (C) om Rydberg Liljas minnesbild av deras samtal.
”Det är kanske så hon har valt att tolka det, men varken jag eller Maria har sagt något sådant”, säger Jimmie Tschander (C) om Rydberg Liljas minnesbild av deras samtal. Bild: Roger Larsson

– Det har inte förekommit några påtryckningar eller ultimatum, varken mot mig och Maria eller mot styrelsen i dess helhet. Jag vet inte var Catti har fått detta ifrån, säger han.

Menar du att hon skulle ljuga om en sådan sak?

– Entledigandet föranleddes av flera saker, som vi haft samtal om tidigare. Men naturligtvis blev hon överraskad när vi kom och berättade att styrelsen skulle ta upp förtroendefrågan kring hennes anställning. Jag vet inte om det kan ha blivit någon missuppfattning i det sammanhanget.

Men om hon frågade dig var påtryckningarna kom ifrån och du namngav två personer – en sådan sak kan det väl inte bli missuppfattningar kring?

ANNONS

– Det är kanske så hon har valt att tolka det, men varken jag eller Maria har sagt något sådant. Det är aldrig någon som sagt vad vi i styrelsen ska göra.

Som vice ordförande ska Maria Persdotter (S) ha varit med och berättat om påtryckningarna för att styrelsen skulle ge HFAB:s vd sparken.
Som vice ordförande ska Maria Persdotter (S) ha varit med och berättat om påtryckningarna för att styrelsen skulle ge HFAB:s vd sparken. Bild: Jörgen Alström

Känner du inte heller igen att ni tog upp att det inte skulle rädda henne om ni slängdes ut?

– Jag vill inte gå in på detaljer kring vad som sades i ett samtal mellan tre personer och som var menat att stanna i det rummet. Vad hon nu säger och gör får stå för henne. Jag vill varken bekräfta eller dementera något sådant.

Det brukar sägas att HFAB och Hem är de mest prestigefyllda ordförandestolarna bland de kommunala bolagen i Halmstad. Hur mån var du att behålla din post?

– Jag håller på med det här för att det är roligt och en ynnest att få vara med och påverka i kommunen där man bor.

LÄS MER:HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

Hur viktigt är årsarvodet på 209 700 kronor för dig?

– Pengarna är totalt oviktiga. Håller man på med politik för arvodet är man i fel bransch. Slår man ut det på all tid man lägger ner är timpengen väldigt låg.

LÄS MER:Politiker fick felaktig löneutbetalning under två år

– Ordförandeuppdraget, som jag fick med kort varsel, är så omfattande att jag inte hinner jobba heltid. Visserligen kan jag sommartid jobba 100 procent som bokningskoordinator på Halmstad Arena, men annars brukar jag vara tvungen att gå ner på 80–85 procent för att mäkta med HFAB.

ANNONS
Uppdraget som ordförande för HFAB är beräknat att motsvara en arbetstid på 25 procent enligt kommunens arvodesbestämmelser. För detta får Jimmie Tschander (C) 17 500 kronor i månaden.
Uppdraget som ordförande för HFAB är beräknat att motsvara en arbetstid på 25 procent enligt kommunens arvodesbestämmelser. För detta får Jimmie Tschander (C) 17 500 kronor i månaden. Bild: Roger Larsson

– Nu väntar en intensiv tid med rekrytering av en ny vd. I slutet av augusti ska rekryteringsfirman ha en första presentation av kandidaterna för oss.

Flera centerpartister har sagt att de har frågor till dig om din roll i de här turerna, men när det hölls ett medlemsmöte i våras kunde de inte ställas eftersom du hade förhinder. Hur blir det på måndagens medlemsmöte?

– Många har redan frågat mig och jag har svarat så gott jag kunnat. Det är svårt när det förekommer så många olika sanningar och osanningar. Men jag ska vara med på mötet på måndag och svara på samma sätt som jag gjort offentligt.

ANNONS