Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamngatan undersöks på nytt

Vid den arkeologiska förundersökningen på Hamngatan hittades en gammal stadsmur och okända betongfundament. Nu måste en ny förundersökning göras.

2013 började Laholmsbuktens va planera för en ny tryckavloppsledning under Nissan som ska ersätta en äldre ledning. I Picassoparken och på Hamngatan planerades det för två sänkbrunnar.

I början av året genomfördes en arkeologisk förundersökning i Picassoparken. Där bedömde länsstyrelsen att inga ytterligare åtgärder behövde vidtas och marken är nu iordningsställd och man har sått nytt gräs.

När sedan en liknande undersökning genomfördes på Hamngatan uppstod ett problem. Där hittades rester av en stadsmur från 1600-talet och även två tidigare okända betongfundament som håller upp kajkanten.

Att dra ledningen där blev därför omöjligt, och platsen för en ny sänkbrunn måste flyttas några meter. Nu genomförs en arkeologisk förundersökning även på den nya platsen.

– Det arbetet genomförs just nu, säger Bo Strömberg, antikvarie på länsstyrelsen och berättar att det kommer att bli aktuellt att plocka bort en liten del av den gamla stadsmuren, som ligger ungefär tre decimeter under asfalten, för att kunna få sänkbrunnen på plats.

– Men det är angeläget att gatan kan återställas och att trafiken kan komma i gång igen, fortsätter han.

Avspärrningarna på Hamngatan beräknas vara hävda någon gång i början på nästa månad, enligt Laholmsbuktens va:s hemsida.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!