Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Förbättring. Framtiden ser allt ljusare ut för Halmstads hamn sedan godsvolymerna ökade med 15 procent under förra året.

Hamnen i Halmstad har återhämtat sig

Hallands hamnar går allt bättre. I Halmstad ökar både exporten av skogsprodukter och importen av varor från Kina.

2013 var ett bottenår för Halmstads hamn orsakat av Pilkingtons nedläggning, branden i Hanson & Möhrings saltanläggning och en halverad produktion vid Stora Ensos pappersbruk i Hylte.

Nu ser det betydligt ljusare ut för hamnen. Under förra året ökade godsvolymerna med 15 procent.

– I Halmstad pågår en omstrukturering till andra produktslag. Tillväxten på containersidan har varit väldigt stark. På importsidan är det stora volymer från Kina för Biltema och på exportsidan är det bland annat skogsprodukter och recyclingmaterial, säger Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar AB.

Stora Enso har dock valt att sköta alla sina transporter med bil.

Hallands hamnars högsta prioritet är nu att förbättra resultatet för Halmstads hamn ytterligare, menar Alvengrip.

2013 visade siffrorna minus tio miljoner kronor och 2015 var det minus 3,5 miljoner.

– Vi tappade 35 procent av våra volymer på väldigt kort tid, från 2012 till 2014. Det håller vi på att jobba ikapp, säger Björn Alvengrip och fortsätter:

– Vi har jobbat hårt för att få in nya volymer och nya kunder. Målet är att under 2016 åtminstone visa ett nollresultat.

För tre år sedan gick Halmstads och Varbergs hamn samman i bolaget Hallands hamnar, som ägs av Halmstads kommun och Varbergs kommun.

För Varberg, som inriktade sig på träindustrin som Deromesågen och Södra i Väröbacka, har det gått allra bäst.

– Generellt sett tror jag att konjunkturen är på väg uppåt i svenskt näringsliv. Framgångsfaktorn i Varberg är att vi är väldigt fokuserade på skogsprodukter, säger Björn Alvengrip.

Mellan 80 och 85 procent av godset som hanteras i Varberg är skogsprodukter och hamnen hör därmed till landets största skogshamnar.

I år väntas den ökade exporten av sågade trävaror bidra ytterligare till framgången för Varbergs hamn.