Halmstadverken testar att använda havsvatten

Höganäs stålverk i Halmstad är en av kommunens största vattenförbrukare. På ett år gör man av med över 1 000 gånger mer dricksvatten än en normal villa. Men den nypåkomna vattenbristen har fått företaget att tänka i nya banor.

ANNONS
|

– Vatten spelar en central roll i våra processer, men vi testar nu olika lösningar som skulle kunna minska vår förbrukning med kanske 15-20 procent. Om det faller väl ut så är det en jättestor grej, säger Charlie Wedell, platschef på Halmstadverken.

Stålverket tillhör Höganäskoncernen och omvandlar årligen 200 000 ton metallskrot till järnpulver. Det färdiga pulvret används i allt från biltillverkning till att järnberika frukostflingor.

Trots att Halmstadverken satsat på att rena och återanvända mycket av sitt vatten så ligger den årliga förbrukningen på drygt 200 000 kubikmeter (200 miljoner liter). Det gör dem till den näst största vattenförbrukaren i kommunen, efter Viking Malt.

ANNONS

–Vi använder främst vattnet till två saker. Det ena är för att kyla ugnarna där skrotet smälts och renas. Smältan hettas upp till 1 600 grader och ugnarna måste kylas för att klara den påfrestningen.

–Den andra stora vattenanvändningen sker när smältstålet ska finfördelas. Då är det kraftiga vattenstrålar som slår sönder stålet till pulver, som en stor högtryckstvätt, förklarar Charlie Wedell.

Det vatten som används i själva tillverkningsprocessen behöver vara så rent att man till och med renar dricksvattnet ytterligare. Däremot funderar Halmstadverken över om det finns alternativ till andra delar av produktionen.

– Det pågår en utredning om att i detalj kartlägga hela vår vattenförbrukning. Vi gör också försök med att använda annat än kommunalt vatten, berättar Charlie.

Bland annat testas att använda havsvatten för dammbekämpning och för att kyla ner restmaterial, som sedan säljs vidare.

–Havsvatten fungerar utmärkt för att få damm att lägga sig, så det kommer vi att fortsätta med. När det gäller kylningen av restprodukter så är frågan om salthalten påverkar den fortsatta användningen. En del går till exempel vidare till stenullstillverkning och de testar nu om materialet påverkas.

I framtiden ser Halmstadverken eventuellt också möjligheter att använda Nissanvatten som kylvatten, vilket skulle innebära en stor besparing av dricksvatten.

ANNONS

–Men då krävs en större investering, konstaterar Charlie Wedell.

Vad är då moroten för att minska användningen av dricksvatten, när det är så pass billigt som det är?

– Hållbarhet är ett av våra stora försäljningsargument. Att det är vattenbrist är ju något ganska nytt, men vi har jobbat länge med elanvändningen och vår spillvärme går in i kommunens fjärrvärmenät. Jag hoppas och tror att det inte ska behövas en prishöjning av vattnet för att skapa ett engagemang hos företagen, säger Charlie Wedell.

ANNONS