Halmstadtjejen som vill minska matsvinnet

Att minska klimatpåverkan samtidigt som familjer i utsatta situationer får mat på bordet. Det var Halmstadtjejen Clara Ottossons vision när hon deltog i tävlingen Gothenburg City Smart Challenge.

ANNONS
|

Tävlingen, som är en del av kursen som tredjeårseleverna på Chalmers program Industriell ekonomi läser, utmanar eleverna att finna nya och smarta lösningar som ska förbättra Göteborgs stad.

Arton bidrag deltog och det gällde att med en tre minuter lång pitch och informationsfilm vinna både juryn och allmänhetens röst.

Reducera matsvinnet med 50 procent

Uppgiften gick ut på att hitta en digital och innovativ lösning för att göra Göteborgs stad mer smart och hållbar. Clara Ottossons grupp tilldelades kategorin mat och fick barnfamiljer som målgrupp.

–Det första jag tänkte på var att utgå från FN:s globala mål som är att reducera matsvinnet med 50 procent till 2030, så det hade vi som utgångspunkt, berättar Clara och tillägger:

ANNONS

–Med det som utgång tänkte vi ”okej men vart lagas det mycket mat i samhället och vart finns en mötesplats för familjer?” Då tänkte vi på skolan.

Hållbarhet i fokus

Gruppen tog kontakt med en skola i Angered för att se hur deras hantering av matsvinn såg ut.

–De jobbade med att reducera matsvinnet men på ett annat sätt. Jag tänker att det här är något viktigt för vilken kommun som helst, här byggs ju nya skolor och det finns matsvinn överallt, säger Clara och förklarar appens funktion.

Matvinns idé grundar sig på att skolköket paketerar den överblivna maten från skollunchen som sedan placeras i en låst kyl.

De föräldrar som har Matvinns app kan sedan se hur många matlådor som är tillgängliga och boka så många de vill ha. De får en kod som de kan komma åt kylen med och hämtar sedan ut den överblivna maten, helt gratis. För familjerna innebär detta att de sparar både tid och pengar. I appen ska de även kunna få information om hur mycket mat de räddat från svinn och vad det motsvarar i koldioxidutsläpp.

En del av uppgiften var att ha kontakt med aktörer i samhället som kunde bekräfta deras idéer och bidra med råd.

ANNONS

–Vi var tvungna att kolla med livsmedelsverket för att se om det ens är en godkänd idé att laga mat för att sedan ge bort den, berättar Clara.

Den 31 maj avslutades tävlingen som låtit allmänheten rösta via Göteborgs stads hemsida samtidigt som juryn rådgjort med varandra.

En överraskande seger

“Vinnare all over! Mat till alla barn som inte får en måltid hemma,” är en av de motiveringar som Göteborgs stad skrev ut på sin hemsida när de annonserade vinnarna. Jury bestående av representanter från stadens olika förvaltningar samt ansvarig lärare på Chalmers var eniga om att Matvinn var utmaningens segrare. Även när allmänheten fick säga sitt var Matvinn favoriten. Storsegern kom som en chock för gruppen.

–Vi visste att det var en tävling men vi gick inte in med en tanke om att vi faktiskt skulle vinna. Vi blev förvånade och det var jättekul att vinna, säger Clara.

Clara som till hösten påbörjar sin masterutbildning har inga bestämda planer för framtiden och ser tillbaka på den senaste kursen som lärorik.

–Det som var roligt med den här tävlingen var att få jobba kreativt och ta fram egna idéer. Det var givande att jobba med ett riktigt case, initiativet från Göteborgs stad gjorde det mer verkligt, berättar Clara och fortsätter:

ANNONS

–Jag är intresserad av hållbarhet generellt, det är något jag skulle vilja jobba mer med. Vi tar väldigt mycket av jordens resurser som vi inte kan få tillbaka. Man kan göra mycket med det som vi redan har.

ANNONS