Halmstadtjejen mitt i händelsernas Bryssel

Under tisdagsförmiddagen exploderade sprängladdningar på flera ställen i Bryssel, där Andrea Lagundzija från Halmstad bor sedan ett antal år tillbaka.

ANNONS
|

– Det är mest chock just nu. Vi försöker följa nyheterna och se vad som händer, säger Andrea Lagundzija när HP når henne på sitt jobb i Bryssel.

Tidigt på tisdagsmorgonen skedde de två första explosionerna vid avgångshallen på Zaventem-flygplatsen, stadens största flygplats. Drygt en och en halv timme senare smällde det även vid Maelbeeks tunnelbanestation, där Andreas tunnelbanelinje passerar varje morgon.

– Den metrolinje som både jag och min chef tar passerar där, även om jag inte tog den i dag och försöker att inte ta den om jag verkligen inte behöver. Men det är klart att man tänker att det kunde ha varit jag. En av våra kollegor befann sig där, men han klarade sig som tur är, berättar Andrea.

ANNONS

Hon beskriver också ett chockartat, stillsamt Bryssel efter tisdagsförmiddagens händelser.

– Det närmar sig påskledigheten och många har redan åkt hem, men det är inte alls lika mycket människor här nu, trots att vi bor i en storstad. Flera affärer har stängt, alla möten är inställda och all kollektivtrafik har upphört.

Kontoret där Andrea jobbar ligger nära tunnelbanestationen Maelbeek, men fortfarande på ett sådant avstånd att de inte hörde smällarna.

– Nej, vi hörde bara att det var många utryckningar. Men vi trodde att de skulle till flygplatsen tills dess att vi fick ny information om att det hade smällt på stationen.

Sedan bombattentatet i Paris i fjol har Belgarna levt med ett förhöjt terrorhot och vid alla offentliga byggnader har det varit militärer utplacerade.

– Det är klart att man har tänkt på att det kan hända, framförallt den senaste veckan med jakten. Men jag tror att folk var mer rädda innan jul, när terrorhotet var uppe på max. Sedan är det hemskt att säga att man vant sig, men man har inte tänkt på militärerna lika mycket. Vi vet ju var vi bor.

När den värsta chocken har lagt sig hoppas hon på att kunna återgå till en någorlunda ordinär vardag.

ANNONS

– Nu är det ju så pass fräscht och det blir svårt den kommande veckan, men det bästa är att försöka återgå till vardagen. Vi kan inte låta terrorismen fördärva den och allt vi känner till.

ANNONS