Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Ljungnér, Mersiha Ajan, Michael Coyet och Karin Back på presskonferensen på Alla hjärtans hus. Bild: Jari Välitalo
Maria Ljungnér, Mersiha Ajan, Michael Coyet och Karin Back på presskonferensen på Alla hjärtans hus. Bild: Jari Välitalo

Halmstads kommun och Röda Korset samarbetar

Halmstads kommun och Röda Korset i Halmstad har träffat en överenskommelse för att hjälpa invånare över 70 år som saknar hemtjänst. Frivilliga från Röda Korset finns nu tillgängliga för att hjälpa till med handling och samtalsstöd.

För att hjälpa människor som har det besvärligt i coronatider har Röda Korset och Halmstads kommun inlett ett samarbete för att hjälpa människor som är över 70 år och andra riskgrupper med inköp av matvaror och receptfria läkemedel. Oroliga personer i riskgrupperna som behöver någon att prata med erbjuds även samtalsstöd.

– Vi har 16 000 invånare i kommunen som är över 70 år. Därför vill vi att de som har möjligheten tar hjälp av vänner och anhöriga i första hand. Har man inte den möjligheten så ska man ringa till kommunens växel, säger Karin Back, tillväxtstrateg på Halmstads kommun.

Hjälpen kommer att erbjudas så länge Folkhälsomyndighetens rekommendation är att personer över 70 år och som tillhör andra riskgrupper ska begränsa sina fysiska kontakter, undvika att åka kollektivt och handla i matvarubutiker och apotek.

Röda Korset i Halmstad samordnar och fördelar uppdragen till lämpliga frivilliga och bemannar stödtelefonerna varje förmiddag mellan klockan nio och tolv.

– Det kan bli så att vi följer upp med fler tider. Vi har frivilliga som är erfarna och som genomgått utbildningar i psykosocialt stöd och psykologisk första hjälpen, säger Michael Coyet, ordförande för Röda Korset i Halmstad.

Karin Back säger att det har märkts ett stort intresse från allmänheten att hjälpa till i krisen. Michael Coyet uppmanar alla som vill hjälpa till att anmäla sitt intresse på Röda Korsets hemsida.

– Vi behöver fler frivilliga som inte ingår i någon riskgrupp och som vill ställa upp med att handla livsmedel och hämta ut mediciner till personer som inte kan gå själva, säger han.

Frivilliga som skickas hem till personer som behöver hjälp kommer att bära röd väst med Röda Korsets logotyp väl synlig på bröstet. Beställaren kommer att bli uppringd och informerad om besöket cirka tio minuter i förväg.

– Vi har stor erfarenhet av att jobba med frivilliga och kommer att legitimera och ställa frågor till alla som jobbar för oss så att vi vet vilka de är. Vi vill på alla sätt undvika att det sker något otillbörligt, säger Michael Coyet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!