Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre elever har inom konceptet Ung företagsamhet köpt in färdiga donuts och dekorerat bakverken med olika sorters godis. Miljönämnden ansåg att verksamheten skulle registreras, då den ”uppfyllde viss organisation och kontinuitet”. Bild: Crazy Donuts/HP Arkiv
Tre elever har inom konceptet Ung företagsamhet köpt in färdiga donuts och dekorerat bakverken med olika sorters godis. Miljönämnden ansåg att verksamheten skulle registreras, då den ”uppfyllde viss organisation och kontinuitet”. Bild: Crazy Donuts/HP Arkiv

Halmstads kommun i donut-tvist – med skolelever

Tre ungdomar som driver ett UF-företag har hamnat i en tvist med Halmstads kommun. Kommunen anser att tonåringarna ska betala 1 110 kronor i avgifter – och vill pröva frågan i domstol.
– Vi tränar för att bli riktiga företagare, men efter det här känns det inte så lockande, säger en av eleverna.

Det var inom ramen för en kurs i entreprenörskap på Kattegattgymnasiet som de tre eleverna startade företaget Crazy donuts UF (Ung företagsamhet) .

Affärsidén gick ut på att köpa in färdiga donuts, dekorera bakverken med godis, som Smarties och Marabou, och sedan sälja dem vidare.

Budgeterad försäljning var 100 stycken donuts under fem månaders tid. Bakverken skulle säljas för 10 kronor styck, men efter samtal med Halmstads kommun stod det klart att det inte skulle bli fråga om någon större förtjänst – om ens någon alls.

”100 donuts kan göra 100 människor sjuka”

Handläggarna på miljökontoret ansåg att verksamheten skulle registreras som ”livsmedelsanläggning”, och eleverna fick en administrativ avgift på 1 110 kronor.

– Det där blev lite stressigt för oss. Vi gick in i företaget med 100 kronor per person. Pengarna skulle gå till att köpa in varor för våra donuts, men plötsligt blev vi skyldiga kommunen 1 110 kronor, säger en av eleverna.

– Vi är inga riktiga företagare. Vi har inte ens gått ut ekonomilinjen på gymnasiet. Det känns konstigt att vi ska betala en så stor avgift för ett så kortlivat skolprojekt. Vi bakar heller ingenting själva, allt är färdiga produkter från butiker, säger en annan av de berörda eleverna.

Kommunen förklarar registreringen med att varje livsmedelsföretag, såväl stora som små, har ett stort ansvar för att konsumenten inte ska bli sjuk.

– 100 donuts kan göra 100 människor sjuka, om man ändrar innehållet – så som eleverna gör. Godis kan innehålla nötter eller andra allergener. Därför är det viktigt att verksamheten registreras så att vi känner till den, säger en handläggare på miljökontoret, som vill vara anonym.

Kommunen vill vinna striden – om 555 kronor

Med hjälp av sin lärare överklagade eleverna kommunens avgift. Länsstyrelsen ansåg att kommunen haft fog för att registrera verksamheten, men att avgiften skulle sättas ned till hälften – 555 kronor.

Men tvisten tog inte slut där. I början av mars kom ett besked som förvånade både eleverna och deras lärare. Halmstads kommun hade överklagat länsstyrelsens beslut till nästa instans, Förvaltningsrätten i Göteborg.

”Miljönämnden avser inte att ändra sitt beslut och anser att verksamheten skall betala hela summan för registrering som är 1 110 kr”, står det i överklagan.

Efter att länsstyrelsens chefsjurist gjort sin bedömning är det alltså dags för den juridiska expertisen på förvaltningsrätten att sätta tänderna i donut-ärendet.

– Det är lite av en markering. Nämnden har beslutat att inte ta ut någon tillsynsavgift för UF-företag. På så sätt har ungdomarna redan fått en stor rabatt. Varför ska vi bjuda på mer? säger miljönämndens ordförande Anna Fallkvist (M).

Hon fortsätter:

– Alla företagare blir upplysta om att det kostar att registrera ett livsmedelsföretag. Det är inget nytt. När det gäller UF så blir eleverna uppringda och får frågan om de vill gå vidare trots kostnaden. Jag kan inte se varför detta inte skulle ha skett i det här fallet.

Elevernas lärare Harald Mitterer, som nyligen prisades som årets UF-lärare i Halland, bekräftar att man fått information om avgiften. Hans bild är dock att det inte var riktigt så tydliga bud som Anna Fallkvist vill göra gällande.

Enligt Mitterer fanns det inget alternativ för UF-företag när eleverna skulle registrera sig. Och när de då vände sig till kommunen var det svårt att få tag på rätt person.

– När vi väl kom fram fick vi höra att eleverna skulle registrera sig, och sen skulle avgiften diskuteras inom förvaltningen. Men efter registreringen fick vi ingen återkoppling. Och sen kom fakturan, berättar Harald Mitterer och tillägger:

– Som man kan läsa i länsstyrelsens beslut får nämnden sätta ned eller efterskänka avgiften för registrering om det finns särskilda skäl. Jag tycker att utbildningsverksamhet är ett särskilt skäl.

Politiker: ”500 kronor är kaffepengar”

Kommunen är inte enig i att driva ärendet vidare. En politiker som ifrågasatt agerandet är Leif Grenlund (S), vice ordförande i miljönämnden.

– Det här är rent ut sagt en skitfråga. Jag förstår om det uppfattas som löjligt. För Halmstads kommun är 500 kronor kaffepengar. Tänk vad det kostar rent hanteringsmässigt, att driva det här vidare i högre instans, säger han.

Leif Grenlund tycker också att förfarandet går stick i stäv med miljönämndens särskilda tilläggsuppdrag, som är att vara företagsvänliga.

– Vad sänder det ut för signaler till våra näringsidkare om vi inte ens kan gå ett UF-företag till mötes?, säger han.

”Kan bli annat beslut”

Efter HP:s nystande i ärendet hör miljönämndens ordförande Anna Fallkvist av sig och meddelar att frågan ska lyftas i nämnden den 29 mars.

”Det kan bli ett annat beslut än det som ligger i dag”, skriver hon i ett sms.

Tidningen har sökt Ung företagsamhet i Halland för en kommentar. Regionchef Ida Thorén vill inte uttala sig om ärendet, och hänvisar till att det är en sak mellan eleverna och kommunen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!