Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rådhuset. Rådhuset Halmstad Bild: Lina Salomonsson
Rådhuset. Rådhuset Halmstad Bild: Lina Salomonsson

Halmstads kommun backar om munskyddsförbud i skolan

Trycket blev för hårt på Halmstads kommun när frågan om förbud mot munskydd i skolan briserade under lördagen. Kommunen har efter intensiva diskussioner under dagen bestämt sig för att backa.

I ett pressmeddelande på lördagskvällen skriver kommunen: ”Efter lördagens debatt har ett ställningstagande gjorts som innebär att egen skyddsutrustning kan användas av medarbetare i kommunen som känner oro”

– Vi har precis som många andra kommuner arbetat med den här frågan i flera veckor. Det finns en otydlighet som skapar oro. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger ingenting om munskydd i skolan och därför har kommunen tolkat det som att det inte ska vara några munskydd i skolan. Kommunen har också uppfattat detta som den gemensamma halländska linjen.

– Å ena sidan finns inga rekommendationer men å andra sidan finns inte heller stöd för ett förbud. Därför väljer vi nu att tillåta den som vill att ha med sig en egen skyddsutrustning. Det lättaste vore om det fanns riktlinjer i varenda fråga, men jag har full respekt för myndigheterna som gör ett väldigt bra jobb med att löpande ändra råd och rekommendationer. Det är en pågående pandemi och vi lär oss hela tiden, säger Lotta Edin, kommunens kommunikationsdirektör.

Facken ser positivt på beskedet

Helen Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Halmstad, välkomnar beskedet att slopa förbudet.

– Det fanns väl ingen annan väg att gå och det är väl klokt att kunna tänka om. Man har helt enkelt lyssnat på medlemmarna och det tycker jag är positivt, säger hon.

Även Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland, välkomnar beskedet men han står fast vid åsikten att personal bör få skyddsutrustning från kommunen.

– Den värsta orimligheten är borta men vi tycker att det är fullt rimligt att arbetsgivaren bör står för munskydd av visir, säger Sten Hagberg.

Helen Nilsson tycker att man måste se över vilka behov som finns.

– Man måste riskbedöma. Det kan finnas fullt fog i en verksamhet att ha skyddsutrustning, medan det kanske inte är lika givet i en annan, säger hon.

Kommunen skriver i sitt pressmeddelande att: ”Inom de verksamheter där det finns tydliga rekommendationer om skyddsutrustning under pandemin tillhandahåller arbetsgivaren godkänd utrustning.”

Går vidare med frågan

Lärarnas Riksförbund skickade under lördagseftermiddagen in en så kallad 6:6a-framställan till kommunen eftersom man bedömer att det finns tillfällen i skolan då munskydd är lämpliga att använda. Fackförbundet har begärt att få svar från kommunen senast på tisdag och beskedet om att nu tillåta egen utrustning får inte förbundet att dra tillbaka sin framställan.

– Som vi skriver i vår 6:6a så bedömer vi att det finns många sådana situationer i skolan så jag ser ingen anledning att dra tillbaka den, säger Sten Hagberg.

Vill många medlemmar ha munskydd?

– Jag upplever att det är en snabb ökning av folk som önskar det och att den allmänna olustkänslan har ökat dramatiskt. Man känner sig utlämnad och ungefär som att det råder andra regler inom skolan än inom andra verksamheter.

LÄS MER: Lärare i Halmstad får inte använda munskydd

LÄS MER: Lärarfack protesterar: ”Varför är vår verksamhet undantagen från allmänna regler?”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!