Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad och de övriga kommunerna i Halland har beslutat att alla högstadieelever ska studera digitalt för att minska smittspridningen.
Halmstads högstadieskolor börjar terminen på distans. Under minst två veckor kommer årskurs 7-9 studera hemifrån. Bild: Jari Välitalo/Berit Roald

Halmstads högstadieelever ska undervisas digitalt

När Hallands högstadieelever påbörjar vårterminen blir det hemifrån. Efter en rekommendation från smittskydd i Halland har de halländska kommunerna kommit överens om att årskurs 7 till 9 ska gå över till distansundervisning under terminens två första veckor.

Under torsdagen togs ett gemensamt beslut i de halländska kommunerna. Alla elever på högstadiet ska studera på distans under två veckor från och med att vårterminen drar igång för att minska risken för att sprida coronaviruset.

Redan på onsdagskvällen kom beskedet att smittskydd i Hallands rekommenderar skolorna att låta de äldre eleverna studera hemifrån under en begränsad period. Sedan tidigare är det beslutat att gymnasieelever ska studera på distans till och med den 24 januari efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

– Nu har vi haft ett möte här i Halmstad och beslutat att följa de rekommendationer från smittskyddet och vi avviker inte på något sätt gällande det. Smittskyddsläkaren var med på mötet så vi kunde ställa frågor. Det kändes inte svårt alls att ta beslutet, vi har ett samhällsansvar allihopa, säger Pia Bagge, tillförordnad chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

LÄS MER: Smittskyddsläkare rekommenderar distans för högstadiet

Erfarenhet av distansundervisning

Att hålla distansundervisning för högstadieklasser är dock inte helt nytt i Halmstad. Under höstterminen har en del klasser studera hemifrån under kortare perioder för att många elever eller lärare varit sjuka och frånvarande. Alla elever har sedan tidigare egna digitala hjälpmedel som de nu ska sköta alla sina studier från.

– I största möjliga mån ska man försöka hålla sig till ordinarie schema. Blir det bekymmer finns det möjlighet att lägga ut arbetsuppgifter, det måste inte ske i realtid men i största möjliga mån ska det göra det. Man går upp på morgonen och är med på undervisningen, det är ungefär som att vara i skolan, säger Pia Bagge.

Eleverna som studerar hemma kommer få skolmat även under dessa två veckor. Rutinerna kring det är inte helt klara än men precis som för gymnasieeleverna ska högstadieeleverna kunna hämta upp en matlåda.

Särskolan berörs inte av beslutet om distansundervisning utan kommer fortsätta som vanligt. Kulturskolan har sedan tidigare gått över till enbart distansundervisning och kommer fortsätta så åtminstone till den 24 januari. De fristående skolorna i Halmstad är fria att ta egna beslut med Pia Bagge meddelar att förvaltningen kommer hålla kontakt med friskolorna som ofta väljer att följa kommunens linje.

I ett pressmeddelande skriver Region Halland att distansundervisning ska betraktas som en punktinsats och att avsikten just nu inte är att den ska förlängas.

LÄS MER: Skolstarten kan skjutas fram när distansundervisning införs i Laholm

LÄS MER: Hylte följer rådet för högstadieelever

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!