Halmstads församling vill bygga ut S:t Nikolai kyrka

Halmstads församling har planer på att bygga ut 1400-talskyrkan S:t Nikolai. Tanken är att göra två mindre utbyggnader mot Stora torg, varav den ena ska bli ny huvudentré.
– Vi vill vända kyrkan mot torget och mot folket, säger kyrkoherde Lars Björksell.

ANNONS
LocationHalmstad||

Som HP berättat har församlingens tidigare planer på att bygga ett nytt Kyrkans hus intill S:t Nikolai gått i stöpet.

LÄS MER:Kyrkan backar från byggplaner intill Sankt Nikolai

Men tack vare den historiskt intresserade kyrkovaktmästaren Peter Lundqvist har man börjat fila på en annan lösning för att få mer utrymme. Han kunde nämligen berätta att kyrkan tidigare har haft två tillbyggnader och föreslog att kyrkan kunde byggas ut igen på ett liknande sätt.

– De två tillbyggnaderna revs 1870. De ansågs vara i väldigt dåligt skick och man tyckte inte heller att de passade in stilmässigt, berättar Lars Björksell.

Inga gravar under mark

Att kyrkan en gång i tiden har varit tillbyggd gör att Halmstads församling tror att möjligheten att få tillstånd att bygga ut är stor.

ANNONS

– Vi kan inte bygga ut om det ligger gamla gravar under, men i det här fallet vet vi att det finns husgrunder under, säger Peter Lundqvist.

Enligt historiska dokument fanns det i ena utbyggnaden en entré och i det andra en sakristia. Och det är också ungefär så kyrkan vill disponera det tänkta utrymmet.

– I utbyggnaden där vi tänker oss huvudentré vill vi också ha bland annat kapprum och toalett, för det saknas i dag. En toalett är nödvändigt med tanke på att vi kan ha uppemot 600 människor i kyrkan samtidigt, säger Lars Björksell.

Han tillägger att utbyggnaderna gör att kyrkan öppnas mer mot stadens hjärta.

– Vi vill vända kyrkan mot torget och mot folket, och öppna upp och skapa större kontakt med det som händer i staden runt omkring. Det är en symboliskt viktig grej och nu när hela torget ska omvandlas känner vi att vi gärna vill vara med i den processen.

Måste hålla i sekler

Tillbyggnaderna kommer att bli ungefär sex gånger sex meter stora och ska byggas i en stil som passar in. Mellan de båda tillbyggnaderna skapas ett område som församlingen tänker kan användas vid olika samlingar och konserter.

– Att göra en sådan här exteriör förändring är ett väldigt ansvar. Det måste hålla i flera sekler framöver. Allt ska därför göras i samspel med arkitekter, antikvariskt kunniga personer och olika myndigheter, berättar Lars Björksell.

ANNONS

Kyrkan har sammanlagt åtta stora färgade fönster av konstnär Einar Forseth. Om planerna får godkänt måste ett av dessa flyttas till fönstret intill.

– Men de går att flytta så det blir inget problem, säger Lars Björksell.

Om allt går i lås tror kyrkoherden att tillbyggnaderna kan vara på plats inom fem år. Just nu finns en utställning inne i kyrkan som visar hur utbyggnaden är tänkt och en låda där folk kan lämna synpunkter.

– Detta är ju en byggnad som berör väldigt många. Men hittills har vi faktiskt bara fått positiva reaktioner på själva utbyggnaden, säger Lars Björksell.

Synpunkter kan lämnas fram till slutet av mars och därefter ska ett förslag tas fram och skickas till berörda myndigheter.

– Det är först när vi har ett förslag som vi kan få okej, eller inte okej, till våra planer, säger Lars Björksell.

Fakta: S:t Nikolai kyrka

Kyrkan började troligen byggas i början av 1400-talet för att stå klar i slutet av samma århundrade.

Den har fått sitt namn av Biskop Nikolaus av Myra (hamnstad i nuvarande södra Turkiet) – ett av kyrkohistoriens mest populära helgon.

Kyrkan har bytt utseende vid flera tillfällen. 1619 skadades den svårt i en brand och i mitten av 1700-talet gjordes en stor ombyggnad av kyrkan.

1869–1872 genomfördes en restaurering av kyrkan. Tornet byggdes om och de två utbyggnaderna som församlingen nu vill bygga upp revs. Kyrkan fick en ny fasadbeklädnad i gult tegel.

1938–1941 gjordes en ny, stor restaurering. Trävalv ersattes med stenvalv och tornet fick sitt nuvarande utseende.

Källa: Svenska kyrkan samt Peter Lundqvist

ANNONS