Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads enda nattis firar 20 år

Sömntutan är förskolan som håller öppet dag som natt, alla dagar om året. Nattiset, som är räddningen för många föräldrar med obekväma arbetstider, firar i dag 20 år med öppet hus, tårta och tillbakablickar.

Spaghetti och köttfärssås står framdukat på middagsbordet. Det råder en familjär stämning i Sömntutans matrum. Åttaåriga Lova Memberger, en av ”sömntutorna”, får berätta hur hennes dag har varit. Läxorna är redan avklarade och nu väntar snart sagostund.

– Det är frivilligt att vara med på aktiviteter på kvällen. Ibland går vi på bio, bowlar, spelar kubb och en gång var vi på konsert mitt i natten, berättar Lill Karlén, som arbetat på Sömntutan sedan starten 1989.

Lova är van vid att sova på Sömntutan. I den hemlika miljön har hon en egen säng och ovanför sovplatsen sitter ett foto av mamma med hälsningen ”Jag älskar dig Lova, puss mamma”. Den tittar hon på när hon har hemlängtan.

I kväll har hon sällskap av Tilde Eliasson och Olivia Laaksonen, båda tre år gamla. Olivias mamma arbetar natt inom vården.

– Hon hjälper sina vänner och sätter plåster på dem, berättar Olivia.

De föräldrar som har sina barn på Sömntutan arbetar ofta i kvällsöppna affärer, inom räddningstjänst, polis eller sjukvård. Förskolan har inte bara öppet dygnet runt utan även året om.

– Den enda natt vi aldrig har haft barn här är natten mellan julafton och juldagen. På dagen på julafton brukar det vara ungefär fem barn. På morgonen får de öppna julklappar och sedan får de julmat och julgodis. Vaknar de här på sin födelsedag får de en present, säger Lill.

Hon och de andra elva anställda försöker göra Sömntutan så hemtrevlig som möjligt. Barnen får ta med egna videofilmer, leksaker och tv-spel. Deras upplevelser på förskolan dokumenteras med teckningar, foton och intervjuer i en pärm som barnen får ta med sig när de slutar.

Klockan närmar sig Bolibompa och Tilde och Olivia har tagit plats framför teven i vardagsrummet. Efter en stund kommer Tildes pappa Joakim Eliasson för att hämta henne. Som egen företagare blir det mycket kvällsjobb och då är nattiset guld värt.

– Jag kan inte förstå att det inte finns fler ställen som Sömntutan. Det är skönt att barnen får en hemmamiljö. Jag har märkt att Tilde utvecklas mycket av att vara här, hon tar efter de stora barnen.

Lill tycker att kontakten med barnen är bättre på en nattöppen förskola.

– Tilliten är den stora biten. Det gäller att lägga 110 procent på Tilde när hon är här så jag har hennes förtroende nästa gång.

I natt är det bara Lova och Olivia som övernattar på Sömntutan. Varje barn har ett papper med sovrutiner så personalen vet om de vill ha nattlampa, vilket gosedjur som gäller och om de brukar vakna på natten.

Efter tandborstning och sagostund går Olivia snällt och lägger sig. Men efter en stund kommer hon snyftande till Lill.

– Det är okej att längta efter mamma, man får vara ledsen, säger Lill.

Personalen och föräldrarna har varit de som stått på sig för att ha kvar Sömntutan och skickat upprörda brev till politikerna när nedläggningshoten avlöst varandra.

Under många år låg det kommunala nattiset på Vallås men 2006 flyttade det till Rhedinsgatan vid Norre katts park. Förutom Lill Karlén har även Joppi Köhalami varit med sedan starten. De har båda märkt av ett ökat behov av den nattöppna förskolan.

– Vill man som medborgare ha rätt att ringa till polis och sjukhus eller ha sin gamla mamma på ålderdomshem måste nattis finnas, säger Lill.

I dag, lördag, klockan 14-17 håller Sömntutan öppet hus för att fira 20-årsjubileet. Alla som går eller har gått på förskolan välkomnas då med sina familjer för att titta på bildspel och videoinspelningar från förr och äta tårta.

Lill Karlén hoppas få se några välbekanta ansikten.

– Jag vet att det kommer två syskon som gick här som barn. De är 21 och 24 år nu. Det ska bli så häftigt i och med den enorma kontakten man får med barnen här.

c Jag kan inte förstå att det inte finns fler ställen som Sömntutan. Det är skönt att barnen får en hemmamiljö.

joakim eliasson

Bild: Emma Gustafsson
Bild: Emma Gustafsson

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!