Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Halmstads eldsjälar hyllades under gala

På onsdagen riktades ljuset mot Halmstads eldsjälar. Under en digital gala hyllades vinnare i fem kategorier för sina ideella engagemang.

På onsdagskvällen var det dags för den tionde upplagan av Eldsjälsgalan som på grund av pandemin genomfördes i form av en digital sändning.

Tittarna kunde med andra ord hemifrån följa när priser delades ut i de olika kategorierna.

TV: HP sände Eldsjälsgalan – se den här!

Utmärkelsen årets stjärnskott fick Marcus Andersson som var med och startade Coronamilen under 2020.

– Det var oväntat men det är otroligt skoj och hedrande att få uppmärksamhet för det jobb vi lagt ner, säger han.

LÄS MER: Halmstadbor bakom lopp till stöd för riskgrupper i pandemin

Coronamilen är, som namnet avslöjar, ett pandemianpassat lopp. Deltagarna genomförde sina distanser på egen hand och rapporterade därefter in sina resultat digitalt. Överskottet skänktes till Radiohjälpens insamling för riskgrupper.

– När pandemin slog till och alla tävlingar ställdes in kände jag och min kollega Kristian Lund att vi ville skapa incitament för folk att fortsätta träna. Och så hittade vi ett sätt att samtidigt bidra till pandemiforskningen.

Arrangörerna ordnade ytterligare två lopp 2020 där överskottet skänktes till Barncancerfonden och Prostatacancerförbundet. Totalt aktiverade de runt 15 000 deltagare under fjolåret. Nu är siktet inställt på fler uppföljare.

– Jag kan inte riktigt berätta vad det blir ännu, men vi kommer fortsätta satsa på virtuella lopp där vi både kan engagera löpare och samla in pengar till forskning och välgörenhet.

LÄS MER: Coronamilen ger miljonbelopp till Radiohjälpen

Årets eldsjäl inom idrott tilldelades Madeleine Danielsson, administratör i IF Leikin. Juryn beskriver hur det i princip inte spelar någon roll vad som händer i föreningen så finns hon där med en hjälpande hand.

– Det känns så klart väldigt roligt att få den uppskattningen, särskilt när det var så oväntat, säger hon om att ha fått priset.

LÄS MER: Alet och Leikin i nytt samarbete på ungdomssidan

Eldsjälen har varit engagerad i Leikin sedan slutet av 2016 då hon kom in och blev spindeln i klubbens nät.

Att hitta på saker för barn och unga är en stor del av motivationen, berättar hon. Men också att se hur föreningen utvecklas.

– För några år sedan var det ganska mycket som behövde göras och som vi har tagit tag i. Det är kul att se hur vi blir bättre och bättre och att vi har vuxit otroligt mycket.

Utmärkelsen årets eldsjäl inom kultur fick Eva Aronson för hennes engagemang i Halmstads musikliv.

– Det är väldigt, väldigt ärofullt. Jag är mycket lycklig för detta, säger Eva som hunnit med en hel del sedan hon flyttade till Halmstad för 42 år sedan.

81-åringen spelar sex olika blåsinstrument och har varit med i många av Halmstads ensembler som musikant, dirigent och arrangör.

I dagsläget är hon bland annat aktiv i Oldtimers och Stadsmusikanterna samt några kammarmusikgrupper.

Dessutom har hon varit engagerad i Söndrums blåsarakademi och var en av initiativtagarna till Konserthusgruppen som lade grunden för Kulturhuset Najaden.

Vad är din drivkraft?

– Att det är så roligt att spela musik och forma den som man vill ha den. Och att entusiasmera andra till fina prestationer. Man kan utöva musik med alla oavsett ålder.

LÄS MER: Eva Aronson är en blåsarveteran på Halmstads scener

Årets förening 2020 blev Flottiljområdets kamrat- och veteranförening. I sin motivering lyfter juryn fram eldsjälarnas arbete som ledde fram till att ett nyrenoverat Lansen-plan numera sitter uppsatt vid infarten till flygplatsen.

– Det är väldigt roligt att få uppskattning för det vi gör. Det stärker oss till att fortsätta jobba, säger ordförande Hans Hansson.

LÄS MER: Nu är A32 Lansen officiellt och högtidligt invigd

Drygt ett år har gått sedan planet invigdes på sin nya plats och initiativet har bara fått positiv respons, berättar han.

Nu smider eldsjälarna nya planer. De hoppas nämligen kunna flytta samlingarna i Flottiljområdets museum till en publik plats så att fler kan ta del av Halmstads flyghistoria.

– Vi tycker att det är en del av Halmstads historia som är värd att hålla i minnet, säger Hans Hansson.

LÄS MER: Lansenentusiaster vill fixa ett nytt museum

Priset årets eldsjäl inom övrig förening tilldelades postumt till den tidigare kommunpolitikern Anders Rosén, som gick bort i fjol. Han får priset för sitt engagemang i Rädda barnen.

– Vi är stolta och tacksamma över att han fått priset. Och han hade själv varit väldigt stolt. Han var en föreningsmänniska och tänkte alltid på de svaga, säger Maritha Johansson som var hans sambo.

Fakta: Årets eldsjälar

Så här lyder juryns motiveringar:

Årets Stjärnskott

Juryn har valt att tilldela en eldsjäl som valde att ställa om när allting ställdes in. Idén att låta andra svettas visade sig bli en succé såväl nationellt som internationellt.

Årets stjärnskott fick inte mindre än 15 000 personer att både bidra till egen kondition och till välgörande ändamål. 1 750 000 blev det oväntat stora belopp som lämnades över till organisationer som Radiohjälpen, Barncancerfonden och Prostatacancerförbundet.

Med hundratals arbetstimmar, en smart digital lösning och ett stort hjärta har denne eldsjäl sannerligen förtjänat priset som årets stjärnskott.

Priset inom kategorin ”Årets stjärnskott ” tilldelas Marcus Andersson, Coronamilens ideella förening.

Årets eldsjäl inom Idrott

Hon har under åren som gått kombinerat familjeliv och arbete med att på all ledig tid investera sin själ och glädje i att inspirera spelare, föräldrar och ledare i IF Leikin.

Det spelar nästan ingen roll vad som händer i föreningen så finns hon där med en hjälpande hand. Hon hjälper personalen på kansliet och sitter i valberedningen, bygger upp lag där det fattas spelare, ser till att nya barn kommer till föreningen, engagerar föräldrar i verksamheten, och ansvarar för cuper, träningar och utbildningar. Som spindeln i nätet väver hon ihop föreningen och får den att fungera och utvecklas.

Man möter henne alltid med ett härligt leende på läpparna och hennes engagemang och fantastiska energi smittar av sig på alla hon möter. Hon har en unik glöd och är en stor förebild för IF Leikins alla medlemmar.

Priset inom kategorin ”Årets eldsjäl inom Idrott” tilldelas Madeleine Danielsson, IF Leikin.

Årets eldsjäl inom Övrig förening

Årets eldsjäl inom Övrig förening tilldelas en person som kämpat för allas rätt till liv, hälsa och demokratisk delaktighet. Genom enträget arbete och nya samarbeten har han spritt budskapet att ”Alla barn är allas barn”.

Årets eldsjäl inom övrig förening är en pragmatiker som med glimten i ögat retat sig till en bättre värld för barn och unga – både i och utanför Sveriges gränser.

Han har genom sin nyfikenhet och framtidstro hjälpt andra att engagera sig och sett till att dörren aldrig stängts bakom honom.

Priset inom kategorin ”Årets eldsjäl inom Övrig förening” tilldelas postumt till Anders Rosén, Rädda barnen Halmstad.

Årets förening

Juryn har valt att tilldela en förening som på kort tid har lyckats med att förvandla ett vrak till en ståtlig symbol för Halmstad.

Tack vare att eldsjälarna i denna förening engagerat personer och företag med arbete och donationer har Halmstad fått ytterligare ett attraktivt mål för besöksnäringen, samtidigt som det beskriver historien om när gamla F14 var en flygande attackflottilj.

Priset inom kategorin ”Årets förening” tilldelas: Flottiljområdets Kamrat- och Veteranförening Halmstad

Årets eldsjäl inom Kultur

Årets eldsjäl inom kultur har under 42 år vigt sitt liv till musiken i Halmstad.

Hon har spelat olika mässingsinstrument i de flesta ensembler och orkestrar i Halmstad, större som mindre. Hon har bland annat spelat i Stadsmusikanterna och Halmstad brass där hon även varit dirigent. Numera är hon aktiv på flera sätt i det ”lilla” storbandet Oldtimers.

Hon var en drivande person i Söndrums blåsarakademi och hon var även en av initiativtagare till den arbetsgrupp som blev Konserthusgruppen och som lade grunden för det som nu är Kulturhuset Najaden och dess konsertsal.

Med hennes outtröttliga energi och positiva engagemang sprider hon glädje både på och utanför scenen.

Priset inom kategorin ”Årets eldsjäl inom Kultur” tilldelas Eva Aronson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!