Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogsbranden i Finsjö utanför Mönsterås bröt ut i fredags. Branden täcker ett område på omkring 125 hektar, vilket motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner. Bild: Suvad Mrkonjic/TT
Skogsbranden i Finsjö utanför Mönsterås bröt ut i fredags. Branden täcker ett område på omkring 125 hektar, vilket motsvarar ungefär 200 fotbollsplaner. Bild: Suvad Mrkonjic/TT

Halmstads brandmän ska bekämpa skogsbranden i Mönsterås

Brandrisken är i toppen av skalan och det är högst olämpligt att elda och grilla ute i naturen. Södra Halland har hittills varit relativt förskonade från större bränder men i morgon blir det allvar för Halmstads brandmän som ska bekämpa skogsbranden i Mönsterås i Kalmar län.

Det torra och varma vädret innebär att det just nu är mycket torrt vilket i sin tur innebär stor brandrisk, något som SMHI varnade för tidigare i veckan. Under lördagen rasade en skogsbrand vid Sandsjöbacka som ligger precis vid gränsen mellan Halland och Västra Götaland, troligtvis orsakad av ett blixtnedslag.

LÄS MER: Stor skogsbrand efter blixtnedslag

Södra Halland har däremot klarat sig relativt bra. Kanske för att hallänningarna är på tårna, under söndagskvällen larmades räddningstjänsten om en brinnande grill i Vesslunda utanför Falkenberg.

– Det var en grillplats som någon lämnat medan det fortfarande brann. Det hade inte spridit sig men med den brandrisk som råder är folk väldigt oroliga, säger Andreas Karlsson, inre befäl hos räddningstjänsten.

Räddningstjänsten i Halmstad ska hjälpa till med skogsbrand

Mer dramatiskt blir det dock på måndag då halländska brandmän ska stärka upp i kampen mot den omfattande skogsbranden i Mönsterås. Fem personer från Halmstad och ytterligare två från Räddningstjänsten Väst skickas upp.

– I morgon ska vi skicka folk till Mönsterås, de har begärt hjälp, säger Andreas Karlsson.

Det har brunnit i skog i Finsjö utanför Mönsterås sedan i fredags. Insatsledaren Janne Karlsson har sagt till SVT Nyheter Småland att det är den allvarligaste branden i området sedan 2018.

Branden ska täcka en yta stor som 200 fotbollsplaner och räddningstjänsten beräknar med att släckningsarbetet kommer pågå fram till och med tisdag, rapporterar SVT.

LÄS MER: Stor skogsbrand tar tid att släcka

LÄS MER: Två skogsbränder härjar i Mönsterås

Avråder från att grilla

Även i Halland är det torra vädret ett problem, just nu är brandrisken i toppen av skalan i nästan hela länet och Andreas Karlsson bedömer att det är olämpligt att elda.

– Man får grilla på grillplatser men det är ändå olämpligt med tanke på gnistor. Vi avråder från det när det är dessa omständigheter, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här