Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads bästa semla finns en bit utanför stan

Är det skillnad på smaklökarna hos ett gäng experter jämfört med några amatörer? Ja. Herregud ja.
När HP i årets semmeltest tog hjälp av fyra restaurangelever halkade förra årets solklara vinnare ner till en mittenplats. I stället kliver en ny semla upp på podiet. Och experterna kan förklara precis varför.

Visste du att våra gener och vårt DNA i mångt och mycket styr om vi föredrar sött eller salt? Det hela är en vetenskap förstås, och vi kan spara detaljerna till en annan gång. Men det kan vara värt att minnas i sammanhanget.

Vi kan med viss överdrift kalla det vi håller på här med för en liten forskningsstudie (betoning på liten, så kan det passera). Vi gör ett nytt nedslag varje år men frågan är dock ständigt densamma: går det att kora Halmstads bästa semla?

Förra året testade vi om olika personligheter var mer eller mindre öppna för olika typer av modesemlor (typ nutella) eller om traditionella grädde- och- bröd-bakelser stod sig bäst.

LÄS MER: Feldts semla dyrast men bäst i HP:s stora test

Årets frågeställningar

I år testar vi Halmstads semmelutbud med några experter. Vi går back to basics och testar bara traditionella semlor. Årets frågeställningar: Kan de tränade smaklökarna identifiera vad som gör en semla bra? Hur känner man ens skillnad? Hur mycket äter vi med ögat egentligen? Och hur olikt kan egentligen grädde smaka från gång till annan (på riktigt)?

Semmeltestet 2021 semla semlor Bild: Roger Larsson
Semmeltestet 2021 semla semlor Bild: Roger Larsson

Tjejerna som ska svara på frågorna och fylla den lilla luckan i vår forskningsstudie läser sista året vid restaurang- och livsmedelprogrammet på Sturegymnasiet.

– Jag skulle säga att semmelutbudet i Halmstad är bra. Vi vet vad vi gör, säger Katja Höglund, efter att ha smakat nio stycken klassiska semlor.

Det har även hennes klasskompisar Elin Wijk, Lova Meuller och Wilma Davidsson gjort.

De fyra har olika relation till bakverket sedan innan. För någon är det barndomsminnen. Någon annan tycker att semlan i ärlighetens namn är något överskattad.

Tips - så gör du grädden bäst

Betygen av var och en av semlorna kan ni läsa i segmentet i slutet. Men när vi ändå är i samma rum som Halmstads kulinariska framtid passar vi på att be om lite mer generella tips. Låna deras hjärnor en stund. De fyra i panelen vet ju ändå vad de håller på med. Lästips: det är nu det kan vara läge att börja anteckna.

När de pratar om grädde låter det som att det finns mycket att säga i ämnet.

Förlåt, men hur olika kan grädde smaka egentligen? Och hur kan man ens variera den?

– Den kan smaka olika. Och den kan faktiskt varieras på många sätt. Ett sätt är att ha lite bakpulver i, säger Wilma.

Formeln grädde+bakpulver ger tydligen ett fastare och lite luftigare resultat.

– Man kan också ha lite vaniljsocker i för smaken, säger Elin.

– Men till stor del handlar det om hur länge man vispar grädden. Inte för länge, då blir den hård, men inte heller för kort tid så att den blir rinnig, säger Lova.

Semmeltestet 2021 semla semlor Bild: Roger Larsson
Semmeltestet 2021 semla semlor Bild: Roger Larsson

Än mer finns det att säga om mandelmassan.

– Det är den absolut viktigaste delen.

Och hur kan man variera den, om man skulle vilja påverka den i rätt riktning?

– Den kan man faktiskt ha lite grädde i, säger Wilma.

– Jag har till och med sett de som blandar i lite av alla semlans ingredienser i massan, även en liten bit av vetebullen, säger Elin Wijk.

LÄS MER: HP korar Halmstads bästa kebabpizza: ”För den som är bakis är denna den bästa!”

Äter med ögat - men på bekostnad av vad?

Något som vållar debatt i 2021 års semmeltest är utseendet. En instagramvänlig bulle kan vara fin på bekostnad av smakupplevelsen. Panelen är överens om att man äter med ögat - men får utseendet verkligen ta över helt?

Ta en så enkel sak som ett trekantslock. Och stryk ordet enkel, förresten.

– Med ett litet trekantigt lock får man ju inte med alla smakdelar i varje tugga. Då man man få mest grädde i en tugga, mer bröd i en annan, säger Elin Wijk, som föredrar en komplett smakupplevelse i varje tugga.

Wilma Davidsson står på samma sida i lockfrågan.

– Man gjorde inte semlor så för 50 år sedan. Jag förstår inte varför man skulle behöva göra det nu, säger hon.

Än värre är det med den där gropen man kan gräva ut i bullen för att göra plats åt mandelmassan.

– Då får man ju all mandelmassa i en tugga. Varför skulle man vilja ha det? undrar Katja Höglund.

Resultatet av årets studie summeras bäst av en av paneldeltagarna själv. Lova Meuller låter nästan förvånad över sin egen övertygelse.

– Herregud vilka traditionalister vi är!

Årets forskningsbidrag

Årets bidrag till Hallandspostens eviga forskningsstudie kan summeras ytterligare, typ så här: har du en experttunga? Då låter du varje tugga räknas. Exkluderar inga viktiga delar för utseendets skull.

Är du amatör? Våga lägga lite tid på grädden. Gräv inte din egen grop.

Och just det: Halmstads bästa semla finns en liten bit utanför stan.

Fakta: Så gick testet till

Paneldeltagarna hade ingen aning om från vilket bageri eller café semlorna kom. Det hade vi från HP valt ut. Urvalet såg ut så här: inga stora kedjor. Ursprungslistan hade tio kandidater, men hos ett av ställena låg degen fortfarande på jäsning när vi var förbi, därför blev det bara nio.

Betygssystemet för testet:

1. Något saknas

2. Okej

3. God

4. Härlig

5. Den perfekta semlan

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Regnbågen • 33 kronor • 14 poäng

Regnbågens semla fick överlag högt betyg. Det tjejerna tyckte utmärkte just denna semla var mandelmassan - som enligt expertpaletterna var söt i sammanhanget. Perfekt för den som är lagt åt det söta hållet, med andra ord. Regnbågen har kombinerat det söta bra med en bra balans till grädden, tyckte juryn.


Elin: ”Väldigt god mandelmassa. Bra mängd av de olika delarna.”

Katja: ”Det är bra balans mellan den söta mandelmassan och grädden.”

Lova: ”Fint lock, lagom med mandelmassa (den är väldigt söt). Väldigt god smak.”

Wilma: ”Söt mandelmassa. Grädden hjälpte till att balansera på ett bra sätt.”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Paulssons • 32 kronor • 12 poäng

Paulssons semla gjorde sig känd genom en lite mer kryddig smak. Här lyfte tjejerna fram kardemumman. Och förresten - såg det inte ut som att mandelmassan låg i ett litet hål? Det var nytt - men inte för länge. Snart upptäckte tjejerna att det var flera semlor som hade utgrävda hål som gjorde plats för mandelmassan. Det visade sig vara något som väckte känslor. Någon argumenterade emot, och tyckte att ett jämt lager mandelmassa gjorde att smaken följde med i varje tugga, kontra att äta en mer koncentrerad mängd i vissa tuggor.

Elin: ”Fint spritsad grädde. Den här är inte så söt. Det som utmärker den här semlan är att det är mer smak av kardemumma.”

Katja: ”Det är kardemumman som gör den här semlan speciell.”

Lova: ”Den här är inte lika söt som den förra.”

Wilma: ”Fluffig bulle. Det ser ut som att man har grävt ett hål för mandelmassan. På tal om mandelmassan - den var inte så söt här.”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Skånskan • 34 kronor • 9 poäng

Skånskans semla var lite annorlunda. Och kanske, om man ska tro genanalytikerna, passar den bättre för dem som är lagda åt något annat håll än det söta-söta. Mandelmassan i Skånskans semla tyckte tjejerna var lite grövre i konsistensen och lite mer åt det beska hållet i smakväg.

Elin: ”Här är mandelmassan lite mer åt det beska hållet”.

Katja: ”Jag uppskattade grädden i den här”.

Lova: ”Det som utmärker denna semlan förutom den lite mer beska smaken är att mandelmassan är lite grövre”.

Wilma: ”Jag håller med - den beska smaken utmärker denna semlan från andra”.
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Östras • 28 kronor • 12 poäng

Östras semla var panelen lite konfunderade över när de först bara såg den med ögat. Den såg kanske inte så speciellt ut, men efter att ha smakat den var de alla överens om att den hade en bra balans, vilket andra semlor hade det tuffare med. En stabil semla i det klassiska slaget.

Elin: ”Jag tycker att den här har lagom mängd av allt.”

Katja: ”Den här var väldigt trevlig i smaken. Det var bra balans mellan grädde, mandelmassa och bröd.”

Lova: ”Jag skulle också lyfta fram balansen i den här. Det har de lyckats med.”

Wilma: ”Jag tycker om sötman i mandelmassan.”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Feldts • 42 kronor • 11 poäng

Feldts semla var fjolårets solklara vinnare. Årets expertpanel var inte lika övertygade. Grädden var den bästa av alla, men en debatt om stora bitar i mandelmassan blossade upp. Wilma ville dessutom ta en generell diskussion om trekantslock.
- Det var inte så man gjorde semlor för 50 år sedan, varför ska man göra det nu? Jag förstår inte riktigt.

Elin: ”Den här är ju väldigt hög. Det innebär att man kanske inte får med allt i varje tugga. I den här uppskattade jag grädden mycket.”

Kajta: ”Jag vill lyfta fram den fina och luftiga grädden. Mandelmassan tyckte jag hade lite för stora bitar. En semla ska smälta i munnen. Det försämrade inte smaken på något vis med de stora bitarna, men jag tycker inte att man ska behöva tugga mandlar.”

Lova: ”Sjukt fin grädde! Men jag är inget fan av stora bitar i mandelmassan.”

Wilma: ”Underbar grädde!”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Fribergs • 40?? • 15 poäng

Fribergs semla stod ut för sin storlek. Som tungviktaren i testet höll den verkligen formen.

Elin: ”Det här var en stor semla! Dessutom väldigt god.”

Katja: ”Om jag skulle beskriva den här semlan hade jag lyft det fina brödet och grädden.”

Lova: ”Maffig. Den såg inte så god ut - men den var grymt god!”

Wilma: ”Maffig och stor.”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Engdahls • 38 kronor • 9 poäng

Engdahls semla var lite speciell. Det visste inte testdeltagarna om eftersom att det för dem var ett blindtest, men det var den enda semlan som gjordes vid beställning och inte låg klar och redo.

Elin: ”Här var det generöst med mandelmassa”.

Katja: ”Här har vi en grop med mycket mandelmassa i.”

Lova: ”Jag skulle beskriva den här som luftig.”

Wilma: ”Jag är inget fan av gropen.”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Krantz • 35 kronor • 17 poäng

Krantz semla fick högsta betyg av Katja. De andra gav den näst högsta betyg, vilket gör att det känns som att den verkligen klarade sig igenom kvalitetstestet. Med god marginal, dessutom. En silverplats, om man ska summera poängen.

Elin: ”Väldigt gott bröd. Det vill jag lyfta fram”.

Katja: ”Den här gillade jag skarpt. Supergod!”

Lova: ”Helt perfekt!”

Wilma: ”Är det rostad mandel? Jag gillade helheten.”
Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

VINNAREN • Börjes • 32 kronor • 19 poäng

Sist ut var Börjes i Harplinge. Och vilken final det blev. Semlan fick högsta betyg av Elin, Lova och Wilma. Katja gav den näst högsta betyg. Semlan såg traditionell ut, vilket stämde överens med tjejernas sluttankar efter testet: ”Varför ändra på ett vinnande koncept?” Lova slog fast att ”vilka traditionalister vi är”

Elin: ”Det här är en väldigt fin semla. Man ser alla lager vilket jag tycker om.”

Katja: ”Den ser ut som en semla ska göra. I smakväg är den väldigt fin balans.”

Lova: ”Fruktansvärt god! På alla vis.”

Wilma: ”Extremt bra. Jag rekommenderar ett köp!”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här