Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstadprästen Fabian Åström hade sett fram emot att få börja sin nya tjänst hos Svenska kyrkan i New York, men coronapandemin kom i vägen. Nu blir det istället ett vikariat i Oslo i väntan på att de amerikanska gränserna ska öppnas igen. Bild: Seth Wenig/TT och Patrik Ljungman/Arkiv
Halmstadprästen Fabian Åström hade sett fram emot att få börja sin nya tjänst hos Svenska kyrkan i New York, men coronapandemin kom i vägen. Nu blir det istället ett vikariat i Oslo i väntan på att de amerikanska gränserna ska öppnas igen. Bild: Seth Wenig/TT och Patrik Ljungman/Arkiv

Halmstadpräst släpps inte in till nya jobbet i New York

Halmstadprästen Fabian Åström gläds åt att ha fått den eftertraktade tjänsten som komminister i Svenska kyrkan i New York. Men att komma in i USA har visat sig svårare än att ta sig genom själva Pärleporten.

– Ja, vi får hoppas att det inte är lika svårt att komma till himmelriket, skojar han när HP når honom hemma i Halmstad.

Fabian Åström kommer närmast från en prästtjänst i Oskarström, men har tidigare varit biträdande kyrkoherde i Halmstads församling och verkade också flera år i Laholms och Skummeslövs församlingar. Att få jobba för Svenska kyrkan i utlandet har dock lockat länge.

– Jag sökte faktiskt en tjänst på Mallorca, samtidigt som jag sökte till Halmstad. Då fick jag båda tjänsterna, men valde Halmstad.

I vintras fick han så besked om att han fått tjänsten som komminister i New York, i hård konkurrens med ett 20-tal andra sökande.

– För att vara en prästtjänst så är det väldigt många och New York är kanske en av de mest populära placeringarna inom Svenska kyrkan, konstaterar Fabian.

Gränserna stängda för icke-amerikaner

Men så kom coronapandemin. Trots att han beviljats arbetstillstånd i USA så är gränserna helt stängda för icke-amerikanska medborgare.

– Det är klart att det känns frustrerande när man ställt in sig på att åka, men det är som det är. Nu råkade det finnas en vakans i Svenska kyrkan i Oslo, så jag åker faktiskt dit nu i höst och vikarierar där året ut. Förhoppningsvis öppnar USA upp sina gränser efter valet, säger Fabian Åström.

För tillfället är Svenska kyrkan i New York, liksom de flesta andra kyrkor i USA, stängda.

– Även kyrkoherden är hemma i Sverige och försöker sköta sitt arbete på distans och lägger ut predikningar på hemsidan. Vi har alla ställt in oss på att kunna öppna upp i januari, säger Fabian Åström.

Prästjobbet ungefär det samma

Vad har han då för tankar inför att så småningom få verka i en stad med nästan lika många invånare som hela Sverige?

– Jag är ju själv en småstadsbo och uppvuxen i Fjärås utanför Kungsbacka, så det är förstås en omställning. Det som lockar mig med en storstad är att jag kommer att få möta människor i deras vanliga liv. Till skillnad från Mallorca och olika turistorter så är det ingen konstlad tillvaro, utan svenskarna i New York arbetar och lever som vanligt. I mångt och mycket tror jag mitt jobb blir det samma som hemma i Sverige, säger Fabian Åström.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här