Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus i Halmstad (till vänster), nagelfor forskaren George Keels arbete under en tre timmar lång disputation på Karolinska Institutet. Normalt sker detta inför publik, men med anledning av coronaläget fick intresserade från olika delar av världen följa händelsen via nätet.
Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus i Halmstad (till vänster), nagelfor forskaren George Keels arbete under en tre timmar lång disputation på Karolinska Institutet. Normalt sker detta inför publik, men med anledning av coronaläget fick intresserade från olika delar av världen följa händelsen via nätet. Bild: Carl Savage/Karolinska Institutet

Halmstadläkare fick hedrande uppdrag

Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus i Halmstad, agerade i fredags opponent på en doktorsavhandling på Karolinska institutet i Stockholm.
– Det är väldigt hedrande och en slags bekräftelse på betydelsen av det arbete vi gör i Halland, säger Lingman.

ANNONS
|

Carolina Samuelsson, chef för Hallands sjukhus, är minst lika stolt och pratar om "ett megahedersuppdrag".

– Karolinska Institutet är en av de mest prestigefyllda institutionerna i Sverige och kan välja opponenter från hela världen. Att man väljer Markus visar att han och Hallands sjukhus ses som en internationell kompetens inom faktadriven vård, säger hon.

Den avhandling som nagelfors under disputationen är skriven av George Keels, som under fyra år forskat kring hur sjukvården kan bli bättre på att använda sina resurser utifrån fakta och data, inte minst när det gäller vården av multisjuka patienter.

Markus Lingman har själv arbetat mycket med modeller för att beräkna vårdens kostnader och hur de påverkas av förändringar i olika delar av vårdkedjan. Det arbetet inleddes i samband med Region Hallands omtalade samarbete med forskare i Boston, USA, men görs nu i första hand tillsammans med Högskolan i Halmstad, Sahlgrenska Akademin och Lunds Universitet.

ANNONS

Som opponent var Markus Lingmans uppdrag att rannsaka George Keels forskning inför en betygsnämnd, som sedan fick avgöra om han uppfyllde kraven för att bli doktor i ämnet. I betygsnämnden satt flera tunga namn, såsom läkaren Carola Lemne, tidigare vd för Svenskt Näringsliv och Praktikertjänst.

ANNONS