Halmstadläkare åtalad för vapensmuggling

Den 34-årige läkaren menar att det var nyfikenhet som gjorde att han beställde vapen, bland annat ett armborst och en elpistol, från Tjeckien. Nu står han åtalad för vapensmuggling.

ANNONS
|

Det var i slutet av januari som Tullverket i Malmö hittade tillståndspliktiga vapen i ett paket som var på väg hem till läkaren i Halmstad.

Paketet innehöll ett armborst, en elpistol och tårgas – tre vapen man behöver tillstånd för att äga. Utöver det innehöll paketet också pilar till armborstet, handfängsel samt en sköld som påminner om polisens kravallsköldar.

Paketet kom från Tjeckien och den nu åtalade läkaren berättar i förhör att han beställt varorna på nätet. Han gjorde det på grund av nyfikenhet efter att ha sett liknande vapen på internet och på tv. Han menar att han bara ville undersöka dem och inte använda dem eller skada någon.

ANNONS

Han berättar i förhör att han i läkaryrket dagligen hjälper människor och att han brukar samarbeta med polisen och undersöka kroppar – även då varit nyfiken på ammunition som hittats menar han.

34-åringen säger att han inte visste att det krävdes licens för varorna, eftersom det inte stod något om det på hemsidan han beställde från. Han är enligt egen utsago ”noll procent kriminell”.

Eftersom han inte anmälde varorna till tullbehandling i samband med införsel till Sverige står läkaren nu åtalad för vapensmuggling, alternativt olovlig införsel. Han erkänner händelseförloppet med förnekar brott och säger att det var bra att han aldrig blev ägare av varorna.

ANNONS