Det blev en del besvikna miner hos Halmstadsfamiljen när de nåddes av beskedet att skidanläggningen stänger. Nu packar de ihop och beger sig hem igen.
Det blev en del besvikna miner hos Halmstadsfamiljen när de nåddes av beskedet att skidanläggningen stänger. Nu packar de ihop och beger sig hem igen. Bild: Hanna Sjöberg

Halmstadfamiljen fick avbryta skidresan: ”Barnen blev helt förstörda”

I går kom beskedet att Norges största skidorter Hemsedal och Trysil stänger anläggningarna omedelbart som en följd av spridningen av coronaviruset. Det innebär att Hanna Sjöberg från Halmstad och hennes familj får packa ihop utrustningen och avbryta sin skidsemester.

ANNONS
LocationHalmstad||

Egentligen skulle familjen stanna i Trysil tills söndag men när de under torsdagen nåddes av beskedet att skidanläggningen stänger ner för att förhindra spridningen av coronavirus bestämde de sig för att åka hem. Halmstadbon och HP-medarbetaren Hanna Sjöberg berättar att beskedet kom lite som en chock.

– Det känns som en osynlig apokalyps. Det är världens vackraste miljö med gnistrande snö och strålande sol, man märker inget annat här. Jag har inte hört en enda människa hosta eller snora, det blev en helt surrealistisk känsla, säger Hanna Sjöberg som också berättar att familjen knappt hade märkt av coronaviruset om det inte vore för att de följt nyheterna under sin semester.

ANNONS

Barnen blev helt förstörda

Tidigare på torsdagen kom beskedet att skidanläggningen i Hemsedal, 30 mil bort, stänger. Det var ett beslut från den enskilda kommunen så familjen höll hoppet uppe att Trysils kommun inte skulle följa efter. När väl beskedet kom blev det inte helt oväntat lite dålig stämning.

– Det är väldigt tråkigt såklart. Men samtidigt så fattar man att ingen tar till så drastiska åtgärder om man inte anser att det krävs. När barnen fick höra det blev de superledsna, så vi har tre söner som var alldeles förstörda.

Väljer att åka hem tidigare

Hotellet som familjen bor på kommer hålla öppet tills måndag men även om det kändes lockande att stanna under hela semesterveckan kommer Hanna och familjen börja åka tillbaka till Halmstad under fredagen.

– Vi tänkte att man kan bo kvar här och åka skidor i Sälen i stället eftersom det inte är så långt bort. Men de vill tömma hela det stora hotellkomplex på människor så då känns det inte rätt att stanna. Det är viktigt att bidra till att försöka minska smittspridningen så mycket som möjligt. Vi är inte rädda för vår egen skull men det känns viktig att vara solidarisk för de som faktiskt kan bli riktigt sjuka.

Utöver Trysil och Hemsedal stannar även liftarna i Hafjell och Kvitfjell i minst en vecka efter nya riktlinjer från den norska regeringen. Även alla skolor och förskolor stängs och alla som reser till Norge från ett land utanför Norden sätts i karantän.

ANNONS

När det gäller Skistars svenska anläggningar meddelar presstjänsten att de följer de svenska myndigheternas riktlinjer. Det finns inga indikationer på att det skulle vara aktuellt att stänga några svenska anläggningarna då skidbackar inte räknas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar meddelar Skistars PR-chef Lena Morell.

ANNONS