Blandat ställningsmaterial, extremt underdimensionerat fallskydd och infästning av ställning med läktmaterial är tre risker från olika byggen.
Blandat ställningsmaterial, extremt underdimensionerat fallskydd och infästning av ställning med läktmaterial är tre risker från olika byggen. Bild: Byggnadsarbetaren

Halmstadföretag får utmärkelsen: ”Sveriges farligaste bygge”

Ägaren tillbakavisar uppgifterna och säger att de är felaktiga. Men förbundstidningen Byggnadsarbetaren har granskat Halmstadföretaget Partner Entreprenads byggen under hela 2020 och radar upp exempel på allvarliga brister i säkerheten.

ANNONS
|

”Sämsta bygget 2020” utses av Byggnadsarbetaren och baseras på granskningar av byggen runt om i landet där Partner Entreprenad varit aktivt under året.

Företaget beskrivs strunta i, eller att ansvariga saknar tillräcklig kunskap om, bland annat hur fallskydd ska utformas. Ett skyddsombud som varit aktivt i arbetet med granskningen har gång efter gång kommit till byggen där det förekommit arbeten på tak, där byggarna inte haft tillräcklig säkerhetsutrustning, där ställningar saknat fallskydd eller varit felaktigt utformade.

Uppmärksamheten började med att en snickare från ett annat företag hörde av sig till Byggnads regionala skyddsombud, som snart hittade byggarbetsplatsen där flera villor uppfördes. Han kunde bland annat notera att ”...det saknas fallskydd på flera ställen, rullställningar står 10 centimeter från kanten på en avsats 3–4 meter upp, viktiga delar saknas på fallskydden och byggnadsarbetare jobbar högt upp utan linor.”

ANNONS

”Utan linor”

Efter att arbetsledaren försäkrat att säkerheten skulle åtgärdas lämnar skyddsombudet, men återvänder två dagar senare.

”Han ser två personer på taket. Utan linor.” skriver tidningen Byggnadsarbetaren i reportaget där man grundligt redovisar mängder av brister på arbetsplatser på olika ställen i landet där Partner Entreprenad varit verksamt under 2020.

”Felaktig”

I underlaget till den föga smickrande utnämningen hänvisar Byggnadsarbetaren också till intervjuer med tidigare anställda, som uppger att företaget inte betalar lön så som det utlovat. Flera personer vittnar bland annat om att de inte har fått, eller haft problem med att få ut, sina slutlöner när de lämnat företaget-

Hallandsposten har sökt ansvariga på Partner Entreprenad, men hänvisas till företagets vd, som uppges ha lämnat landet för några veckors semester. Han beräknas vara åter på arbetet efter nyår.

Tidningen Byggnadsarbetaren skriver att man varit i kontakt med vd:n flera gånger, att han är upprörd över utnämningen och att han säger att den är felaktig, men att han valt att inte svara på några frågor om arbetsmiljön på byggarbetsplatserna.

Läs också: ”Företaget som struntar i riskerna”

ANNONS