Halmstadbrandmän hedrade 9/11-hjältarna: ”Känns i benen efter 75 våningar”

25 gånger upp och ner för Galgbergstrapporna – med över 20 kilos utrustning. Det gick fem brandmän under fredagen för att hedra kollegorna som omkom till följd av 9/11.
– Efter ett tag går man på ren vilja, säger initiativtagaren Robert Persson.

ANNONS
|

Det kallas för ”9/11 Memorial stair climb” och har funnits i USA sedan ett par år efter attacken på World trade center. 343 brandmän omkom och det är dem personalen från räddningstjänsten nu hedrar.

Skyskraporna var 110 våningar höga – det innebär 25 gånger upp för trapporna på Galgberget. Detta med full utrustning på 20–25 kilo.

– Det är utrustning som inte släpper igenom värme. Det innebär ett stort värmepåslag i kroppen och pulsen ökar, säger Robert Persson.

Det var Persson som drog ihop gänget som gick i Halmstad under fredagen. Han har tidigare år varit över i USA och gjort klättringen, men på grund av pandemin fick han stanna hemma i år.

ANNONS

– Så jag kollade om det fanns intresse för det på hemmaplan – och det gjorde det. Detta blir första, inofficiella, ”stair climben” i Sverige. Vi hoppas kunna göra en större och officiell climb nästa år när det är 20 år sedan det hände.

Persson är före detta brandman och jobbar i dag som brandinstruktör.

– Jag har träffat brandmän som överlevde 9/11 och det här betyder mycket för mig. Vi hedrar alla brandmän runt om i världen som far illa – man vet att varje gång larmet går så ska vi ut och göra ett riskfyllt arbete. Tyvärr har vi brandmän som omkommit i tjänst i Sverige också.

HP var med under första halvan av utmaningen och såg hur trapporna tröttade ut de flitiga brandmännen.

– Det är jobbigt, riktigt tungt, säger Halmstadbrandmannen Niclas Leihed och fortsätter:

– Det är mest värmen som är jobbig, det blir som en liten bastu här inne. Men det är också de extra kilona och att det är uppför hela tiden – det tar i låren, säger han.

Robert Persson fyller i:

– Ja, det känns i benen när man gått 75 våningar – efter det går man på ren vilja.

Och det alltså bara trapporna uppför som ”räknas”. Promenaden ner för trapporna kallade Robert Persson lite skämtsamt för ”vila”.

ANNONS

Känns det som vila?

– Nja, men det blir lite återhämtning i alla fall, säger Leihed.

ANNONS