Halmstadborna om beslutet att stänga krogarna klockan 22.30

Halmstadborna tog alkoholstoppet med fattning. Sista ölen sköljdes ned vid 22-tiden på fredagen och en halvtimme senare var krogarna stängda. Till och med Shotluckan, som nyligen utropade sig som ett eget land – med egen tidszon.

ANNONS
|

Regeringens besked att förbjuda servering av alkohol efter klockan 22.00 följdes laglydigt av nöjeskrogarna i Halmstad. Inga spår syntes av de upprorstakter som vissa Stockholmskrögare planerade – att återöppna 22.30 och erbjuda mat, folköl och alkoholfria alternativ.

LÄS MER:Halmstadbarens coronalösning – utropar sig till eget land

Hallandsposten var på plats i centrum när den, med nöjesmått mätt, historiska kvällen, inträffade. För i skenet av att Halmstadkrögarna under massor av år kämpade sig till att få hålla öppet till klockan 03 är stängning klockan 22.00 svartare än den djupaste avgrund.

Läs mer: Krögarförening uppgiven efter regeringens alkoholförbud

När den politiska debatten under slutet av 1990-talet rasade om förlängda öppettider från klockan 02 till 03 höll bland andra dåvarande ordföranden i socialnämnden, Birger Henrysson (S), emot för allt vad tygen höll.

ANNONS

Han fick med tiden ge vika för de nya tiderna och i mars 2000 tog kommunfullmäktige beslut om att klockan 03.00 skulle vara ordinarie stängningstid.

LÄS MER:Flera krogar kan tvingas stänga efter nya direktiven

”Det blir mycket svårt”

Steget till att sluta servera redan klockan 22.00 blev i jämförelse med den flera år långa alkoholdiskussionen i Halmstad ingen långbänk. Med coronahotet flåsande i nacken accepterade de flesta som HP mötte på stan det nya läget.

– Jag har arbetat med att sälja korv i centrum i 24 år. Det är nästan tyst i centrum i kväll. Det här beslutet är inte bra, det blir mycket svårt för många att klara sig till februari när förbudet är tänkt att upphöra, sade korvgubben Rajko Stankovic.

Redan hårt ansträngda

Göran Mikic, som driver nöjeskrogen La Cocaracha, befarar också att beslutet kan få stora konsekvenser för företag i nöjesbranschen:

– Vi går in i det här i ett läge nä många redan är hårt ansträngda efter snart ett år med coronaviruset, påpekade han.

På lördagsmorgonen konstaterar polisens presstalesperson Thomas Fuxborg att det varit en mycket lugn kväll och natt i hela länet. Polisen har inte haft några ärende om fylleri, misshandel eller andra brott som kan kopplas till en festkväll på stan.

– Det har varit väldigt stillsamt men vädret har säkert varit en bidragande orsak, man har nog inte varit så sugen på att gå ut, säger Fuxborg.

ANNONS

Mer av Halmstadbornas reaktioner på regeringsbeslutet ser du i videoinslaget ovan.

ANNONS