Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Halmstadborna njöt av bilfritt Lilla torg

På lördagen var det premiär för Lilla torg som bilfri mötesplats. Besökarna gav tummen upp till hängmattor, blommor och gigantiska Fiaspel, men efterlyste kaffe, klosteröl och träd. ”Det här är bara början”, lovar teknik- och fritidsnämndens ordförande.

HP-TV

I veckan som gått har parkeringsplatserna på Lilla torg stängts av och ytan sakta men säkert förvandlats till en blandning av park-, häng- och lekyta. 368 pallkragar med blommor, hängmattor och ommålade bänkar från Gunillaparken står för park- och mysdelen, medan en stor sandlåda och jättevarianter av sällskapsspel är tänkta att roa barnen.

– Det är jättetrevligt att man fixar något för barnen så här mitt i stan. Nu får vi bara hoppas att grejerna inte blir förstörda, säger Hans Söderman som testar Fiaspelet tillsammans med barnen Sigge och Hedvig.

Läs mer: Så ska Lilla torg byggas om för sommaren

En bit bort gungar Anila Hadri sonen Hector i de stora hängmattorna.

– Ja, det här är mycket bättre än parkeringsplatserna. Om man sitter och äter på någon av uteserveringarna kan ju barnen leka här, säger hon.

Många förslag på förbättringar

Jany Wilhelmsson och Cristina Gegö, som båda tagit en sväng förbi torget för att se förändringen, börjar samtala om hur ytan skulle kunna bli ännu finare.

– De här pallkragarna känns ju väldigt tillfälliga. Det hade varit fint med träd och lite vatten och gärna någonstans där man kan ta en kopp kaffe, menar Cristina.

– Ja, det får absolut inte bli som på Österskans. Det var ju en stor flopp. Med tanke på att det stått ett kloster här så kunde man knyta an till det och lyfta fram historian. Kanske kan man servera klosteröl, funderar Jany.

Eva Sämfors och Kersti Nilsson har parkerat sig på en av parkbänkarna och öser beröm över blomsterarrangemangen.

– Men det är konstigt att inte glasskiosken är öppen. Det hade väl passat fint så här på invigningen.

Inte lämpligt med stor invigning

För så mycket till invigning var det förstås inte. Håkan Björklund (C), ordförande i teknik-och fritidsnämnden, förklarar att kommunen inte tyckte det var lämpligt att ordna någonting som skulle locka mycket folk. Tanken är istället att Halmstadborna i lugn och ro ska få bekanta sig med den nya mötesplatsen.

– Men det här är bara början. Om någon vecka kommer det lite fler uteserveringar också. Och allt som finns här nu är bara en temporär lösning över sommaren. Tanken är ju att vi ska göra en stor ombyggnad, som även inkluderar Skolgatan. Vi har lite olika förslag, men hur mycket som kan genomföras beror på hur mycket pengar som avsätts i budgeten.

Läs även: Sänkt avgift har fått fler att parkera i Svartmunken

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!