Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Halmstadborna i förhören: ”Vi hade ingen aning”

"Jag har blivit lurad”, säger den ene.
”Jag var rädd för vad som kunde hända min familj”, säger den andre.
De två ovetande Halmstadborna har precis börjat avtjäna sina fängelsestraff för inblandningen i ett uppmärksammat narkotikamål. Cannabis till ett gatuvärde om 17 miljoner kronor skulle komma till Fyllinge - men tullen hade bytt ut knarket mot grillkol.

På bilderna ur förundersökningsprotokollet syns hur en tungt lastad lastbil och en lite mindre, tom lastbil står med ändarna mot varandra. Det är valborgsmässoafton och i övrigt folktomt på parkeringen i industriområdet Kistinge, utanför Fyllinge. Klockan närmar sig halv tio.

Ur den stora lastbilen plockas kartong efter kartong ut och läggs in i den lilla lastbilen. Tre män hjälps åt med lastningen.

Knarket utbytt mot grillkol

På ett hundratal meters avstånd, fortfarande väl gömda, står några spanare och granskar överlämningen noga. De vet något som de tre männen vid lastbilarna fortfarande inte vet: att kartongerna de bär, de som skulle ha innehållit cannabis till ett gatuvärde av 17 miljoner kronor, har bytts ut mot kartonger fyllda med grillkol och jord.

Tillslaget har på grund av mångmiljonvärdet blivit nationellt uppmärksammat. Myndigheter och rättsinstanser har varit överens: överlämningen i Halmstad var en liten del i ett mycket större, mer omfattande kriminellt nätverk. Men på grund av de tre männens inställning - att de inte haft vetskap om innehållet i kartongerna, var det kom ifrån eller vart det skulle - har utredningen stannat vid dem.

Halmstadbornas egna ord

Två av de tre männen på parkeringen är Halmstadbor. HP har begärt ut förundersökningsprotokollet från Malmö tingsrätt för att se om någon av dem ger någon förklaring till hur de hamnat i knarkhärvan.

”Jag har blivit lurad”, säger den ene.

Han är 34 år och beskriver i förhören hur han tillbringade timmarna före gripandet. Han hade slutat jobbet, ätit en pizza i bilen och börjat varva ner när en okänd, skäggig man i 50-55-årsåldern frågade om han kunde hjälpa till med att flytta lite möbler.

”Jag skulle få 500 kronor för det och tänkte att det var bra för en fredag”, säger 34-åringen.

Halmstadbon ”ville berätta”

Den andra Halmstadbon är en 31-årig man. I de inledande förhören vill han inte prata speciellt mycket, men efter en månad i häktet kallar han själv till förhör och säger att han ”vill berätta”.

31-åringen beskriver att det en tid innan tillslaget knackade på hans dörr. Utanför stod två män som sedan dess hört av sig och manat 31-åringen att åka till vissa platser och hjälpa till med vissa saker. Han kände att stämningen var hotfull.

”Jag var rädd för vad som kunde hända min familj om jag inte gjorde det” säger 31-åringen.

Bägge säger att de inte visste vad som fanns i kartongerna utan bara agerade på uppmaning av andra. Av varsina orsaker.

Sågas av rätten

Osannolikt” säger Malmö tingsrätt.

”Det framstår som osannolikt att någon skulle anförtro två helt ovetande personer med ett så stort och värdefullt parti narkotika och utan närmare instruktioner” skriver man i domen, och menar att Halmstadborna vet mer än de säger.

Om 34-åringens försvar och det påstådda uppdraget från den skäggige mannen säger man att:

”Det framstår som helt osannolikt att en person på ren chans och precis innan leveransen skulle anlända och fråga en okänd person om hjälp med att flytta narkotika värd 17 miljoner kronor”.

Om 31-åringen säger man att hans version är ”en uppenbar efterhandskonstruktion och kan lämnas utan avseende”.

Halmstadborna fick fleråriga fängelsestraff

De båda Halmstadborna har sedan förra veckan påbörjat sina fängelsestraff. 34-åringen fick fyra år och en månad. 31-åringen fick tre år och elva månader.

Lastbilschauffören kom från ett annat europeiskt land. Han dömdes till ett fyra år och elva månader långt fängelsestraff.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här