Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstadbo nekas skylt: ”Anspelningar på våld”

Personliga fordonsskyltar blir allt mer populärt – men för att skaffa en egen fordonsskylt tillkommer krav. En Halmstadbo nekas skylt efter att Transportstyrelsen gjort bedömningen att teckenkombinationen anses stötande.

En person i Halmstad ansökte om att få använda teckenkombinationen ”GROBARI” på sin personliga fordonsskylt, men nekas av Transportstyrelsen. Skälet till beslutet var att den kunde anses som stötande, skriver myndigheten i sitt beslut.

– Grobari är namnet på en fotbollsupportergrupp som tillhör ett lag som heter Partizan Belgrad. Den här supportergruppen har ofta förknippats med våldsamheter, läktarbråk och huliganism. Bland annat har fotbollslaget blivit stoppat från att spela i Europa på grund av den här typen av problem, säger Mikael Andersson, presschef på Trafikverket och fortsätter:

– Man kan alltså sätta samman det här med våld, och våld är en av de kriterier där vi konsekvent säger nej till ansökningar om personlig skylt.

Trafikverket håller hårt på kriterierna

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter får en personlig fordonsskylt inte utformas så att den kan upplevas stötande eller bedömas medföra olägenheter. Under år 2021 avslogs 211 ansökningar om personliga fordonsskyltar, vilket var en fördubbling mot år 2019.

– Anspelningar på våld, sex, kriminalitet, droger, religion och politik är kriterier vi håller väldigt hårt på när det kommer till personliga skyltar. Vi säger i princip nej till allt som anspelar på sånt, säger Mikael Andersson.

I januari i år fanns 1 107 personliga fordonsskyltar i Halland. Rätten för en personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. Utav pengarna går 700 kronor till Transportstyrelsen, medan resten bidrar till att öka trafiksäkerheten i Sverige, via Trafikverket och Skyltfonden.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!