Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Halmstadbo försökte döda prostituerad med kofot – döms till långt fängelsestraff

Erektionen uteblev och den 30-årige Halmstadbon ville ha pengarna tillbaka – men när han nekades återbetalning gick han till våldsam attack och slog den prostituerade kvinnan med en medhavd kofot och med knytnävarna.
30-åringens mål var att döda kvinnan, menar tingsrätten som dömer honom till tio års fängelse.

Tidigt på morgonen i slutet på augusti förra året tog den 30-årige Halmstadbon en första kontakt med den prostituerade kvinnan som vid tillfället befann sig i en hyrd lägenhet i centrala Göteborg. De kom överens om att 30-åringen skulle betala 1000 kronor för 15 minuter och att de skulle träffas klockan 15.

De kommande timmarna, och redan kvällen innan visar det sig, har 30-åringen gjort en lång rad besvärande googlingar, bland annat ”kofot mord”, ”mord i lägenhet”, ”polisen brott göteborg”.

Väl på plats i lägenheten lyckas 30-åringen inte få erektion under de 15 minuter som han har betalat för. Han betalar därför ytterligare 500 kronor för 15 minuter till, men det går inte bättre då.

Kvinnan lämnar därför sovrummet för att gå ut till köket och klä på sig – under tiden plockade 30-åringen fram en kofot från sin väska.

– Jag gick tillbaka till sovrummet och jag öppnade dörren. Han sade sorry och sen slog han mig med kofoten i huvudet, förklarade kvinnan i polisförhör.

Flydde lägenheten

Kvinnan ropade på sin väninna som också befann sig i lägenheten och tillsammans försökte de kämpa emot våldet från 30-åringen. Den kvinna som 30-åringen ursprungligen hade stämt träff med fick, förutom slaget med kofoten som ska ha orsakat en rejäl skallskada, också ta emot flertalet knytnävsslag. Den andra kvinnan blev skallad.

Kvinnorna lyckades så småningom ta sig ut från lägenheten – den ena fick hjälp av en granne som såg och hörde tumultet och den andra lyckades så småningom ta sig tillbaka in i lägenheten efter att 30-åringen hade gått ut därifrån. Halmstadbon gick sedan upp i trapphuset, öppnade ett fönster och lutade sig ut. Sedan föll han, 7,5 meter, och landade på asfalten på innergården. Fallet orsakade omfattande skador och 30-åringen var i det närmaste livlös när han fördes till sjukhus med ambulans.

Halmstadbon åtalades nyligen för försök till mord, misshandel och köp av sexuell tjänst. I förhör förklarade han att han inte hade haft något uppsåt att försöka mörda kvinnan och nekade därför till anklagelsen.

– Jag förnekar det. Jag ville genuint inte mörda henne, sade han i polisförhör och förklarade att ”det var mer en arg reaktion”.

– Jag blev sur när jag inte fick tillbaka pengarna. Jag blev arg, förklarade han.

”Målet var att döda”

Under rättegången hade 30-åringen delvis ändrat sig och förklarade att det inte handlade om pengarna. Anledningen, förklarade han, ”var nog för att sexet inte gick så bra”, står det i tingsrättsdomen. Han berättade också att slaget med kofoten var reflexmässigt och att han ångrade sig direkt efteråt.

Den förklaringen köper inte Göteborgs tingsrätt. Att det skulle vara ett reflexmässigt slag med kofoten är "orimligt redan av det skälet att han tog fram den ur sin väska” när kvinnan lämnade rummet. Det finns heller inget i utredningen som tyder på att han skulle ha ångrat sig direkt efteråt – tvärtom har båda kvinnorna samt grannar vittnat om att attacken fortsatte en lång stund.

Tingsrätten anser att det inte går att dra någon annan slutsats än att 30-åringens mål har varit att döda kvinnan. Han ska därför dömas för samtliga punkter som han åtalats för. Rätten skriver vidare att ”gärningen har varit planlagd” och att Halmstadbon ”fullföljt sin plan med avsiktsuppsåt”. Straffvärdet för brottet uppgår till tio års fängelse och det har inte framkommit några försvårande eller förmildrande omständigheter – därför är det också tio års fängelse som 30-åringen döms till.

Han ska också betala skadestånd till kvinnorna: drygt 250 000 kronor till den kvinna som blev attackerad med kofoten och drygt 22 000 kronor till hennes väninna.

30-åringen ska också sitta kvar i häktet fram till dess att domen vinner laga kraft.

LÄS OCKSÅ: Halmstadbo attackerade prostituerad med kofot – åtalas för mordförsök

LÄS OCKSÅ: Få åker fast för köp av sexuell tjänst – här är alla som har lagförts i Halmstad

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!