Halmstadadvokaten Torbjörn Kallberg prickas – igen

Advokatsamfundet kritiserar Halmstadadvokaten Torbjörn Kallberg för att han varit ”onåbar”. Två av hans klienter försökte nå honom i månader utan att få gehör. Det är inte riktigt så advokatjobbet ska skötas, menar samfundet, och ger Halmstadadvokaten en prick - till. Han fick en annan så sent som i vintras.

ANNONS
|

Advokatsamfundet menar att Torbjörn Kallberg nu har brutit mot ”god advokatsed” genom att i princip låta bli att svara sina klienter, ett par från Halmstadtrakten.

De försökte själva nå honom via sms, mejl och telefon men fick knapp respons. I månader undrade de hur det gick med deras ärende, ett bygglovsärende, men fick inte mycket till svar. En gång ska Kallberg ha sagt att han skulle återkomma för att boka in en träff, men paret säger att de inte hört av honom sedan dess.

De anmälde honom till Advokatsamfundets disciplinnämnd, som har makten att ge advokater varningar, utfärda eventuella straffavgifter och i de allvarligaste fallen utesluta dem från samfundet och yrket.

ANNONS

Kallberg ombads av samfundet att bemöta parets kritik. Han svarade att de haft all rätt att ifrågasätta processen och hur de hanterats, men säger till sitt yrkesmässiga försvar att paret inte lidit någon faktiskt rättsförlust till följd av händelsen.

Disciplinnämnden menar dock att han faktiskt varit skyldig att hålla sina klienter uppdaterade om deras ärende. Inte minst när de själva hört av sig vid flera tillfällen.

Sofia Rahm är ansvarig för etikfrågor på samfundet. Hon berättar att det inte finns någon regel för hur många gånger en advokat kan prickas innan hen utesluts från samfundet och inte längre får arbeta i yrket. Hon beskriver att det är lite från fall till fall och beror på allvarligheten i situationen. Men om en advokat har en prick sedan tidigare kan det göra att de straffas hårdare.

Hon kan inte uttala sig om hur samfundet tänkte i fallet med Kallberg, men är i kontakt med HP medveten om att han prickats tidigare.

LÄS MER:Halmstadadvokat prickas för långsamt arbete

Hallandsposten rapporterade i januari om att Torbjörn Kallberg prickades för vad nämnden valde att kalla ”långsamt arbete”. Han valde då att inte kommentera beslutet.

Efter flera kontaktförsök har han valt att inte kommentera det senaste heller.

ANNONS