Europa Direkt-kontoret har funnits i Halland sedan 2005. Till en början var Region Halland värd – men 2009 tog Halmstad över värdskapet.
Europa Direkt-kontoret har funnits i Halland sedan 2005. Till en början var Region Halland värd – men 2009 tog Halmstad över värdskapet. Bild: Lina Salomonsson

Halmstad vill fortsatta vara värd för halländskt EU-kontor

Halmstad bör vara värd för Europa Direkts kontor i Halland i fyra år till. Det anser kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling, KTHU.
– Vi är den största kommunen i länet och har en redan färdig organisation, säger Jonas Bergman (M), ordförande i utskottet.

ANNONS
|

Nästa år går det nuvarande avtalet med EU-kommissionen ut. Men det kan komma att förlängas. Politikerna i KTHU har nu tagit ställning för att Halmstads kommun bör fortsätta vara värd för kontoret i Halland.

Den föreslagna förlängningen gäller fram till och med 2025.

– I dagsläget har vi ett Europa Direkt-kontor på Rådhuset. Kontoret är en länk mellan medborgarna och EU som vi anser är viktig att bevara. Därför står vi bakom att ansöka om att få vara värdstad i ytterligare fyra år, säger Jonas Bergman (M), ordförande i KTHU.

Kommunicerar EU-information

Europa Direkt-kontoret har funnits i Halland sedan 2005. Till en början var Region Halland värd – men 2009 tog Halmstad över värdskapet.

ANNONS

Syftet med kontoret är att EU-information ska nå ut till de halländska medborgarna, och få fler att känna sig delaktiga i politiken i Bryssel. Under 2019 kom cirka 4 000 medborgare i kontakt med kontoret.

– EU-samarbetet är vårt största viktiga samarbete internationellt sett. EU har också stor inverkan på mycket av det som sker i vardagen. Men tyvärr kan Bryssel ibland uppfattas som lite avlägset, därför är lokala informationskontor viktiga, säger Jonas Bergman.

120 000 kronor om året

Europa Direkt-kontoret finansieras av EU-kommissionen tillsammans med Halmstads kommun och Region Halland. För Halmstads del skulle ett förlängt värdskap kosta omkring 120 000 kronor om året. Övriga medfinansiärer bidrar med cirka 750 000 kronor.

Lovisa Aldrin (L) deltog inte vid tisdagens beslut, och Tor Ingels (SD) yrkade på att samarbetet skulle avslutas. I övrigt var utskottet enigt.

Det slutliga beslutet om att ansöka om förlängt värdskap fattas av kommunstyrelsen.

ANNONS