Halmstad har överklagar kammarrättens dom till Högsta förvaltningsrätten.
Gabriela Arvidsson är myndighetschef på hemvårdsförvaltningen i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Halmstad vill att hemtjänst till sommarboende prövas på nytt

Enligt kammarrätten gjorde Halmstads kommun fel när de nekade en person hemtjänst i sitt sommarboende. Nu ses fallet som större än det enskilda ärendet och kommunen överklagar domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

ANNONS
|

Turerna kring hemtjänst för sommargäster har varit många. I Halmstads fall började det hela med att en person i kommunen ansökte om att få hemtjänst i sin sommarstuga i Falkenbergs kommun. Hemkommunen är då skyldig att pröva ärendet och hemvårdsnämnden avslog Halmstadbons ansökan om hemtjänst i sommarstugan.

Ärendet prövades av förvaltningsrätten och kommunen överklagade senare det till kammarrätten som förra veckan kom med sin dom. Kammarrätten underkände då kommunens argument att neka kvinnan hemtjänst och bestämde att kommunen behöver göra en ny prövning. Det är den domen som Halmstads kommun nu har överklagat till Högsta förvaltningsrätten.

LÄS MER:Dom: Fel att säga nej till hemtjänst

Skälig levnadsnivå

”När någon söker hemtjänst under en tillfällig vistelse i en annan kommun är det ordinarie bosättningskommun som ska pröva om hemtjänst behövs för att personen ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå” skriver kammarrätten i domen. Det är just begreppet skälig levnadsnivå som kommunen nu vill få prövat.

ANNONS

Biståndshandläggarna på kommunen är vana att förhålla sig till begreppet skälig levnadsnivå men Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen i Halmstad, menar att det inte är klarlagt vad som anses som skälig levnadsnivå under en pågående pandemi.

– För oss i Halmstad är det en självklarhet att hemtjänst till sommarboende ingår i skälig levnadsnivå under normala förhållande, men frågan är vad gäller då under en pandemi när var och en ska hålla sig hemma och förhålla sig till restriktionerna, säger hon.

Här handlar det inte om att ha rätt utan om att göra rätt.

Domen från kammarrätten ser Gabriela Arvidsson inte som en bakläxa utan snarare som en ny läxa. Men överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen handlar om mer än att få ett svar i det enskilda fallet.

– Med ett otydligt regelverk kvarstår domstolarnas viktiga roll att ge oss vägledning och göra lagtolkningar om vad som gäller. Vi vill göra rätt, det är det som det handlar om. Vi vill få en klarhet i vad som gäller eftersom samma situation kan uppstå igen, säger Arvidsson och fortsätter:

– Det skulle vara djupt olyckligt om frågan inte besvaras. Man behöver beakta både den enskildes intresse och kommunernas intresse i att få klarhet i det.

Inte skyldig att bevilja alla hemtjänst

Tidigare i år beslutade regeringen att inte införa den tillfälliga lag som skulle ge kommunerna rätt att neka sommargäster vård. Det i sin tur innebär dock inte att kommunerna är skyldiga att godkänna alla ansökningar om hemtjänst.

ANNONS

– Där finns en missuppfattning. Varken regeringen eller riksdagen kan inom ramen för gällande lagstiftning generellt fälla omdöme om att alla invånare har rätt till hemtjänst utanför hemkommunen. Det är en individuell prövning enligt socialtjänstlagen. Det är kommunen som har en skyldighet är att pröva alla ansökningar som kommer in, oavsett om det är inom Halmstads kommun eller en annan kommun. Det går inte att generellt säga att alla invånare har rätt till hemtjänst någon annan stans, förklarar Gabriela Arvidsson.

LÄS MER:Regeringen säger nej till att låta kommunerna neka hemtjänst

LÄS MER:Kommuner trotsar regeringsbeslut om hemtjänst

Kan fortfarande behöva ompröva

Nu återstår det att se om Högsta förvaltningsdomstolen kommer besluta om prövningstillstånd. Om överklagan avslås gäller kammarrättens dom och hemvårdsnämnden behöver göra en ny prövning av ärendet med Halmstadbon som ansökt om hemtjänst i sin sommarstuga.

Ärendet som ligger till grund för överklagandet är dock inte det enda. Fler Halmstadbor har fått avslag på sina ansökningar och ett fåtal har överklagat sina beslut. Något som Gabriela Arvidsson menar är positivt.

– Utan att den enskilda överklagar vet vi inte om vi gör rätt eller fel. Här handlar det inte om att ha rätt utan om att göra rätt. Det är vår ingång i alla bedömningar, oavsett vilken ansökan det gäller.

ANNONS