I Halmstads dricksvatten finns de högsta uppmätta halterna av miljögifterna PFAS, visar en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort.
I Halmstads dricksvatten finns de högsta uppmätta halterna av miljögifterna PFAS, visar en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort. Bild: TT/Arkiv

Halmstad toppar rapport om miljögifter i dricksvatten

I Halmstads dricksvatten finns de högsta uppmätta halterna av de hälsofarliga ämnena PFAS. Det visar en nationell undersökning som Naturskyddsföreningen gjort.
– Ämnena finns ute på nätet i centrala Halmstad, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

ANNONS
|

Omkring två miljoner svenskar får i sig för mycket av de svårnedbrytbara miljögifterna PFAS via sitt dricksvatten. Det visar en kartläggning som Naturskyddsföreningen har gjort.

Nyligen sänkte EFSA (EU:s livsmedelsmyndighet) kraftigt gränsen för hur höga halter av kemikalierna det är säkert att få i sig.

Naturskyddsföreningen har jämfört data från vattenverk och vattentäkter i de 20 största svenska städerna, samt ett antal mindre orter, med EFSA:s nya rekommendation.

Halmstad värst i undersökningen

På 16 av 42 platser i landet förekommer högre PFAS-halter i dricksvattnet än EFSA:s nya gränsvärde. På ytterligare nio platser i landet är nivåerna så höga att gränsvärdet överskrids tillsammans med övrig exponering, enligt rapporten.

ANNONS

De högsta påvisade PFAS-halterna i hela undersökningen hittar man i Halmstad. Här uppmättes ett värde på nästan 50 nanogram per liter i dricksvattnet.

EU:s livsmedelsmyndighets nya gränsvärde motsvarar 3,8 nanogram per liter, om vi ska kunna dricka vattnet hela livet utan hälsorisker, och samtidigt klara av övrig PFAS-exponering.

I Halmstad är situationen värst i vattentäkterna nordväst om centrum, berättar Mattias Hultin, driftchef på LBVA.

– Mest PFAS hittas i våra fyra vattenverk närmast Galgberget, och ämnena förekommer ute på nätet i centrala Halmstad, säger han.

Kemikalierna uppges ha läckt ut i samband med att Försvarsmakten använt skum på brandövningsplatser i området.

Då måste fler åtgärder sättas in

Livsmedelsverkets nuvarande gräns för PFAS är 90 nanogram per liter. Men om den svenska myndigheten skulle sänka gränsvärdena i enlighet med EFSA, innebär det att minst 25 av 42 undersökta områden, däribland Halmstad, kommer att behöva åtgärda en eller fler dricksvattentäkter, menar Naturskyddsföreningen.

På de berörda platserna i Halmstad används kolfilter för att reducerar halterna i det utgående dricksvattnet.

– En stor del av föroreningarna fastnar i filtren. När vi precis har bytt kolfilter är halterna i stort sett noll, men efter en tid uppstår mättnad så därför provtar vi också vattnet för att hålla koll, säger Mattias Hultin.

ANNONS

Han berättar också att bolaget jobbar på en utbyggnad av vattenreningen på vissa av de platser där PFAS-halterna är som högst.

Enligt Naturskyddsföreningen innebär det inte en akut fara att dricka vatten i de utpekade områdena. Gränsvärdet anger den mängd man anses kunna få i sig varje vecka, hela livet, utan negativa hälsoeffekter.

LÄS MER: Varning för mycket höga halter av PFAS i Kistinge

LÄS MER: ”Oroande med så extremt höga värden”

LÄS MER: Giftiga ämnen fortsätter att spridas i dricksvattnet

Fakta: Högst uppmätt halt av PFAS i dricksvatten per område

• Halmstad: 47,4 ng/l*

• Gävle: 44,83 ng/l

• Sundsvall: 29,3 ng/l

• Uppsala: 20,48 ng/l

• Jönköping: 19 ng/l

• Karlskrona: 13,1 ng/l

• Båstad: 11,2 ng/l

• Ockelbo: 10,5 ng/l

• Ljungby: 8,6 ng/l

• Västerås: 8,28 ng/l

* Nanogram per liter

Livsmedelsverkets nuvarande åtgärdsgräns för PFAS är 90 ng/l. Men nyligen sänkte EU:s livsmedelsmyndighet (EFSA) sitt gränsvärde kraftigt. Det motsvarar, enligt Naturskyddsföreningen, 3,77 ng/l.

Källa: Naturskyddsföreningen

Fakta: Det här är PFAS

• PFAS är ett samlingsnamn för cirka 4 700 olika industriframställda ämnen. Naturskyddsföreningen har fokuserat fyra typer som inkluderas i den EU-myndighetens skärpta gränsvärde; PFOA, PFOS, PFNA och PFHxS.

• PFAS finns bland annat i beläggning i stekpannor, brandskum, skidvalla, vattenavstötande impregnering för textilier och golv och matförpackningar.

• PFAS bryts ned väldigt långsamt. Hamnar de i naturen, som i en vattentäkt, blir de kvar där.

• PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Ämnena påverkar njurar, lever och kolesterolhalt. Vissa studier visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

• Foster, spädbarn och barn är extra känsliga för PFAS. Ämnena kan föras över via moderkakan och via amning.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket

ANNONS