Halmstad tappar i hotellbeläggning

23 000 färre hotellrum hyrdes ut i Halmstad 2013 jämfört med 2011, som i sig var något av ett rekordår. Att det svänger i statistiken har med evenemang, konjunktur och väder att göra.

ANNONS
|

Under 2013 hände det mycket i stan, med fotbolls-EM, SM-veckan och Gyllene Tider-konserter. Trots det minskade antalet uthyrda rum hos hotellen.

– Vi har inte tappat speciellt mycket på sommaren. Framför allt arrangeras det för få evenemang under icke-säsong, och med det menar jag vår och höst, säger Johan F Lundberg, vd på Destination Halmstad.

Sommaren är lite av stommen i en hotellverksamhet. Men även resten av året spelar roll, berättar Petra Schollin, vd för Clarion Collection Hotel Norre Park.

– December–februari får man genomlida. Sedan måste juni, juli och augusti vara bra, framför allt juli. Övriga månader är det en hel del affärsresor, konferenser och företagsmöten, säger hon.

ANNONS

– Det som behövs är helgbesökare i oktober, november och december.

För att tillgodose det menar Petra Schollin att man måste jobba aktivt med att sprida ut events över året. Men utbudet på Teatern och Arenan under höst, vinter och vår bidrar.

Men eftersom det är juni–augusti som ändå är kärnan är det viktigt med evenemang under sommarsäsongen. 2011, med SM-vecka och Tall Ships Races, var ett toppenår för hotellen. Dess-utom sattes julirekord med drygt 30 000 uthyrda rum.

Även juli 2013 var en bra månad, men samtidigt var juni och augusti samma år lite svagare än vanligt.

– 2011 låg evenemangen i början och i slutet av sommaren, till skillnad från 2013 då allt låg i en klump i juli, förklarar Petra Schollin.

Hon tycker inte att man ska dra för stora växlar på minskningen av antalet uthyrda rum de senaste åren. Dessutom spelar det roll hur konjunkturen är och hur det lokala näringslivet mår, tillägger hon. Att campingar ökar i popularitet är också en faktor.

Johan F Lundberg, vd på Destination Halmstad, nämner även att vissa evenemang lockar dagsbesökare snarare än övernattare.

– Nu måste vi fortsätta det idoga arbetet att skapa fler reseanledningar till Halmstad, säger han, men kan ännu inte avslöja vad som är på gång i stan framöver.

ANNONS

Under årets sommar ägde inga stora evenemang rum.

– Vi var lite oroliga inför den här sommaren. Det var många trevliga, mindre evenemang, men inga stora. Men tack vare vädret känns det hittills bra, säger Petra Schollin.

– Är det dåligt väder gör inte folk spontanresor i samma utsträckning. Och de som har bokat för tre eller fyra nätter kanske bara stannar två, säger hon.

2013: 195 109.

2012: 201 188.

2011: 218 114.

2010: 183 381 (dock saknas uppgifter för november och december. Enligt jämförbara siffror saknas cirka 26 000 rum).

2009: 185 028 (uppgifter för februari och november saknas. Enligt jämförbara siffror saknas cirka 27 500 rum)

En sund hotellverksamhet har en beläggning på över 50 procent, enligt Petra Schollin, hotell-vd.

Juli har flest uthyrningar, december minst.

Källa: Statistik från SCB via Destination Halmstad.

ANNONS